Rotterdam Wonen
Image default
Gezondheid

Verzwaringsdeken kopen?

Verzwaringsdeken kopen? 

Onderzoek heeft aangetoond dat een verzwaringsdeken positief is voor mensen met onder andere angststoornissen, autisme, slapeloosheid. Zoals boven al genoemd, helpt een verzwaringsdeken bij angststoornissen doordat het een veilig en geborgen gevoel geeft. Daarnaast helpt het bij autisme, omdat het moeite hebben met slapen één van de symptomen is. Dit zijn maar een paar van de voordelen, een verzwaringsdeken wordt namelijk ook gebruikt bij sommige medische procedures, bij chronische pijn en ADHD. Extra voordelen aan een verzwaringsdeken dus!

Een verzwaringsdeken verlicht pijn. Het is namelijk ook wel een therapeutisch deken. Dit klinkt misschien wat ver-van-mijn-bed, maar een verzwaringsdeken bootst een therapeutische techniek na. Dit wordt ook wel de ‘diepe druksimulatie’ genoemd en helpt bij het ontspannen van je zenuwstelsel. Dit zorgt ervoor dat pijn wordt verlicht, maar verlaagt ook eventuele angst en verbetert de stemming.

Hoe werkt een verzwaringsdeken?

Een verzwaringsdeken is bedoeld als een vorm van therapie oftewel diepe druk stimulatie. Dit soort dekens is een stuk zwaarder dan normale dekens of dekbedden. Voor volwassenen zijn er verzwaringsdekens vanaf 7 kg verkrijgbaar. Hierbij is het de bedoeling dat het gewicht van de deken op 7% tot 15% van het lichaamsgewicht van de gebruiker zit.

Hoe werkt een verzwaringsdeken? Deze verdeelt de druk gelijkmatig over het lichaam. Door de verhoogde druk op het lichaam worden er gelukshormonen en slaaphormonen aangemaakt. Het gevolg is meer ontspanning, een gevoel van tevredenheid en een diepere slaap.

Verzwaringsdekens werken zeer goed bij mensen met ADD en ADHD, slapeloosheid, psychische klachten, autisme maar ook bij slechte slapers door lichamelijke klachten.

 

Waarop moet je letten bij het kopen van een verzwaringsdeken?

  • Prijs. De gemiddelde verzwaarde deken kost tussen de 100 tot 300 euro in elke maat. Sommige modellen hebben verschillende prijspunten, afhankelijk van het gekozen gewicht. Voor andere zal de prijs hetzelfde zijn, ongeacht welke maat u kiest. Zorg ervoor dat u de verzendkosten, indien van toepassing, in uw winkelbudget meeneemt.
  • Gewicht. De algemene vuistregel is om een verzwaringsdeken te kiezen die ongeveer 10 procent van je eigen lichaamsgewicht is. Dit is echter geen harde en snelle regel. Realistisch gezien kan een deken met een gewicht tussen 5 en 12 procent van uw lichaamsgewicht comfortabel zijn. De beste manier om uw optimale deken te bepalen is door verschillende gewichten te testen.
  • Kwaliteitsmaterialen. Een verzwaarde deken van hoogwaardige materialen kan iets meer dan gemiddeld kosten, maar u kunt meestal rekenen op een betere duurzaamheid en een langere levensduur van deze modellen. Degenen die gemaakt zijn met goedkopere stoffen en plastic korrels hebben de neiging om sneller te slijten, vooral als je ze wast en droogt in wasmachines.
  • Afdekmateriaal. U moet een verzwaarde deken kiezen op basis van uw gewenste gevoel of textuur. Sommige van deze dekens hebben overtrekken van katoen of microvezel materiaal die een glad gevoel geven, terwijl andere zijn gemaakt met fleece voor een pluchen en gezelliger textuur. Een paar verzwaarde dekens hebben omkeerbare ontwerpen met een duidelijk gevoel aan elke kant.
  • Gemak van reiniging. De meeste verzwaarde dekenovertrekken zijn afneembaar en kunnen worden gewassen en gedroogd in een wasmachine. In sommige gevallen kan de hele deken thuis worden gewassen. Het kan ook zijn dat u uw deken moet spotten of droog kuisen om vroegtijdige slijtage te voorkomen.
  • Ademend vermogen. Sommige verzwaarde dekens zijn geconstrueerd met ademende bekledingsstoffen en interieuronderdelen om u ‘s nachts koel te houden. Andere kunnen lichaamswarmte absorberen en opvangen; in combinatie met hun forse gewicht kan dit leiden tot overmatige warmte.

Hoe kies ik het juiste gewicht?

Het beste gewicht voor uw deken hangt volledig af van uw lichaam. Zoals we hebben besproken, hebben de meeste mensen de neiging om de voorkeur te geven aan dekens die overeenkomen met ongeveer 10 procent van hun lichaamsgewicht. Dat gezegd hebbende, is er wat speelruimte met deze schatting.

In de onderstaande tabel staan onze suggesties voor de meest voorkomende dekengewichten. We hebben onze cijfers voor het ideale slaapgewicht gebaseerd op de “10 procent regel”. De acceptabele cijfers voor het slaapgewicht zijn gebaseerd op de algemene aanname dat een slaper zich redelijk comfortabel voelt onder een deken die gelijk is aan 5 tot 12 procent van zijn eigen gewicht.

Houd er rekening mee dat gewichtsverlies of -toename invloed kan hebben op het comfort van uw verzwaarde deken.

Dit zijn geschatte ranges gebaseerd op een algemene consensus onder de gebruikers van de verzwaarde deken. Om uw ideale dekengewicht te bepalen, test u een paar modellen met verschillende gewichten om te zien wat het meest comfortabel voelt.

Hoe gebruik je een verzwaringsdeken?

Een tweepersoons verzwaringsdeken is niet optimaal. Omdat een verzwaringsdeken het juiste gewicht moet hebben voor jouw lichaamsbouw, en omdat hij goed om je heen moet kunnen vallen. Het is dus verstandiger om te kiezen voor een eigen verzwaringsdeken en deze niet te delen met je partner. Vandaar ook dat we alleen eenpersoons dekens vergeleken hebben.

Veel mensen moeten de eerste paar nachten even wennen aan het slapen onder een verzwaringsdeken. Dat is niet zo gek want het voelt anders dan je gewend bent. Het is zelfs mogelijk dat je in het begin wat spierpijn ervaart. Maar dit is niet hevig en duurt hooguit een paar dagen. De meeste mensen die het geprobeerd hebben, willen al snel niks anders meer.

Een verzwaringsdeken vervangt je gewone dekbed. Hoe beter de deken om je lichaam aansluit, hoe beter deze druk kan uitoefenen. Leg hem dus bij voorkeur niet als extra laag bovenop je oude dekbed. De verzwaringsdeken is dan minder effectief.

Zou je graag beter willen slapen maar zit je niet te wachten op slaapmedicatie? Probeer dan een verzwaringsdeken en ontdek zelf de voordelen.

Voor wie is een verzwaringsdeken geschikt?

Het hulpmiddel wordt vaak gebruikt bij mensen die slecht slapen of last hebben van stress en angstgevoelens. Ook kan een verzwaringsdeken helpen bij (hyperactieve) volwassenen en kinderen die harde prikkels nodig hebben om te ontspannen. Denk hierbij aan mensen met het autismespectrumstoornis (ASS), ADHD, spasmen, ernstige gedragsproblemen en ziekten met ontspanningsproblemen, bijvoorbeeld Huntington en Korsakov. Verder kun je de deken ook bij pijn, depressie of dementie gebruiken.

 

 

 

https://slaapwijsheid.nl/slaapkamer/verzwaringsdekens-waarom-werkt-het-4-best-geteste/