Waarom wordt een reorganisatie ingezet?

Rotterdam-wonen

Bedrijven veranderen continu om zo te kunnen blijven inspelen op de behoeften van de consumenten, maar ook om hun concurrenten een stapje voor te kunnen zijn/ blijven. Zo kan het zijn dat er nieuwe strategieën worden toegepast, er nieuwe functies worden toegevoegd aan het bedrijf of dat men meer werkzaamheden krijgen (bijvoorbeeld de sales- of marketingafdeling). Echter zijn er ook veranderingen die plaatsvinden binnen een bedrijf als gevolg van andere oorzaken.

Een van deze veranderingen is een reorganisatie. Dit is een term die men vandaag de dag steeds vaker te horen (zal) krijgen en daarom is het nog verbazingwekkend te noemen dat eigenlijk slechts een klein gedeelte van de bevolking eigenlijk weet wat het precies inhoudt en wat zij hierbij kunnen verwachten. Een reorganisatie si een verandering in of van een bedrijf, organisatie of onderneming. Deze verandering is eigenlijk altijd een gevolg van een financiële oorzaak. Reorganisatie wordt gezien als een negatief begrip, omdat het in de meeste gevallen wordt gebruikt als een eufemisme voor ontslag van personeel. Bij een reorganisatie worden er namelijk altijd mensen ontslagen en de meeste voorkomende reden hiervoor is het verkrijgen van meer kapitaal. Het meest voorkomende argument voor het uitvoeren van een reorganisatie is dat er onderhoud nodig is volgens het hogere management, lees hier meer erover.

Voor de werknemers zijn er enkele gevolgen, die een reorganisatie voor hun kan hebben, zoals het opnieuw verkrijgen van een functie, verkrijgen van een nieuwe functie, een andere werkplek, nieuwe (secundaire) arbeidsvoorwaarden of zelfs ontslag. Als zij een functie opnieuw verkrijgen betekent dit dat zij mogen blijven bij het bedrijf. Hetzelfde geldt voor de mensen die een andere functie of nieuwe (secundaire) arbeidsvoorwaarden verkrijgen. De werknemers die een andere werkplek verkrijgen worden vaak door middel van outplacement (geregeld door bijvoorbeeld Carrierepoort.nl) bij een ander bedrijf aangenomen en keren zodoende niet meer terug op hun oude werkplek. Mocht dit niet lukken binnen de afgesproken tijd, dan volgt er alsnog ontslag voor de desbetreffende werknemer. Voor de parttime werknemers of voor de werknemers die net in dienst waren gekomen bij het bedrijf volgt meestal direct ontslag.

http://www.carrierepoort.nl