Rotterdam Wonen
Image default
Business / Financial Services

Waarom eigenlijk een warmtepomp kopen?

Wilt u een warmtepomp kopen? Een warmtepomp kopen is voor een aantal redenen aantrekkelijk! Veel mensen horen veel op het nieuws over de warmtepompen en wat deze kunnen betekenen voor het milieu. Omdat veel mensen eigenlijk niet precies weten wat een warmtepomp nou precies is zullen wij u dat in dit artikel even haarfijn uitleggen!

Energiebron

De warmtepomp wordt gebruikt als een energiebron. De warmtepomp gebruikt uw natuurlijk omgeving als energiebron. Dat kan de buitenlucht zijn maar ook het aardwarmte of grondwater. De warmte die in de omgeving zit wordt door de warmtepomp omgezet in energie die u kunt gebruiken om het huis of bedrijfspand te verwarmen. Er zijn verschillende soorten warmtepompen.

Geen gas nodig

Om een gebouw goed te verwarmen heeft u een opwekkingssysteem en afgiftesysteem nodig. Dit opwekkingssysteem is nu vaak een cv-ketel en de afgiftesystemen zijn vaak vloerverwarmingen en radiatoren. Dit systeem gaat nu vervangen worden want de Nederlandse regering wil er voor zorgen dat wij niet langer energie uit gas gaan verwerven. Vanaf 2018 wordt er in nieuwbouwwoningen geen gasaansluiting meer bevestigden wordt de belasting op gas flink verhoogd. Ook de bestaande gebouwen zullen vroeg of laat dus moeten overstappen op een dergelijke warmtepomp.

De werking van de warmtepomp

De warmtepomp werkt op elektriciteit. De pomp zet energie uit de omgeving om in energie om het gebouw te verwarmen. Dit kan bijvoorbeeld lucht zijn en aardwarmte. De warmtepomp werkt net als een cv-ketel met water. Het water in de pomp wordt dus verwarmd door energie uit de omgeving. De temperatuur van het water in de warmtepomp ligt lager dan in een cv-ketel. Daardoor moet voor de werking van de pomp soms ook de afgiftesystemen worden aangepast. De radiatoren worden dan vervangen voor ventilatorconvectoren. In nieuwbouwwoning worden deze systemen al ingebouwd.