Rotterdam Wonen
Image default
Woningen

Vergoedt de inboedelverzekering schade veroorzaakt door rellen of vandalisme?

Met een inboedelverzekering zijn uw spullen verzekerd tegen schade door brand, water, storm of inbraak. Maar hoe zit het met schade die veroorzaakt wordt door vandalisme of zelfs rellen? Helaas komen de laatste twee zaken ook in Nederland steeds vaker voor en deze kunnen een flinke schadepost betekenen voor u. Vergoedt de inboedelverzekering een tuinbank die beklad is door vandalen? In dit artikel leest u meer over schadevergoeding door verzekeraars bij rellen en vandalisme.

Wat is het verschil tussen rellen en vandalisme?

Vandalisme is helaas allang geen uitzondering meer in Nederland. Niet alleen in de grote steden, maar ook in kleinere steden en dorpen vinden vandalen het nodig om spullen van derden te vernielen wanneer ze beschonken terugkomen van een feestje of uit pure verveling. Ze vernielen dingen als bloembakken, bankjes, lichtmasten enzovoort.  Bij rellen gaat het er vaak nog een stuk heftiger aan toe. Rellen komen vooral voor in de grote steden, waar regelmatig grote groepen de confrontatie aangaan met politie om hun ongenoegen te uiten over genomen beslissingen van hogerhand. Ook nu in tijden van corona vinden regelmatig rellen plaats, uit onvrede over de ontstane situatie. Het verschil tussen rellen en vandalisme is voornamelijk dat rellen vaak vooraf zijn gepland. Een grote groep spreekt af om op een bepaalde tijd ergens samen te komen en zo een confrontatie aan te gaan. Tijdens deze rellen wordt er vaak met van alles en nog wat gegooid of zwaar vuurwerk afgestoken. Dit kan heel wat schade kan aanrichten. Vandalisme is meestal niet van te voren afgesproken en gebeurt eerder spontaan.

Wordt de schade door vandalisme en rellen vergoed?

Voor huiseigenaren is dit risico meestal opgenomen in de, voor hen verplichte, opstalverzekering. Wanneer het om een vakantiewoning of een leegstaande woning gaat, zijn deze zaken echter veelal niet verzekerd. Voor huurders valt de schade, veroorzaakt door rellen of vandalisme, onder de inboedelverzekering. Ook wanneer u een huis huurt, is het dus zeer verstandig om te zorgen dat uw inboedel is verzekerd. Veel verzekeraars vergoeden schade aan uw huurwoning niet, ook niet vanuit de aansprakelijkheidsverzekering. Soms wordt verwezen naar woonborg, maar daar wordt een schade pas vanaf €500 vergoed. Zowel huurders als huiseigenaren wordt aangeraden in elk geval aangifte te doen van vernieling bij de politie. Een verzekeraar kan deze aangifte opvragen, vooraleer zij overgaat tot het vergoeden van de schade. Bij de meeste verzekeringen geldt ook nog dat degene die de vernieling heeft aangebracht, bij u in huis moet zijn geweest. Een beklad tuinbankje of een vernielde bloembak in de tuin, wordt vaak niet vergoed door de inboedelverzekering

Lees goed de voorwaarden

Elke verzekeraar heeft zijn eigen voorwaarden die vaak zijn afgestemd op de plaats waar het verzekerde pand zich bevindt. Het is dus heel belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de voorwaarden die gelden bij uw verzekeraar. Daarbij moet u bij twijfel zo snel mogelijk contact opnemen met de verzekeringsmaatschappij. Ook foto’s van de ‘normale’ situatie van uw huis kunnen helpen bij de aangifte.