Rotterdam Wonen
Image default
Financieel

Bibliotheek systemen: nieuw informatieparadigma

Het internet zorgt voor een revolutie op het gebied van communicatie en toegang tot en uitwisseling van kennis. Bibliotheek systemen worden beschouwd als een van de belangrijkste toepassingen voor het internet en webtechnologieën. Ze maken de creatie, de organisatie, het onderhoud, het beheer, de toegang, het delen en het bewaren van digitale document verzamelingen mogelijk.

Verschillende gemeenschappen maken gebruik van bibliotheek systemen op verschillende gebieden zoals onderwijs, wetenschap, cultuur, overheid. Met de beschikbaarheid van toegankelijke programma’s voor creatie zijn ze het omzetten in een haalbaar voorstel voor alle soorten instellingen.

 

Wat is een digitale bibliotheek?

Digitale bibliotheken zijn organisaties die de middelen verschaffen die nodig zijn om collecties van digitale werken te selecteren, te structureren, intellectueel toegankelijk te maken, te interpreteren, te distribueren, de integriteit te bewaren en het voortbestaan in de tijd te verzekeren, zodat ze gemakkelijk en economisch beschikbaar zijn voor de gebruik van een bepaalde gemeenschap of een reeks van gemeenschappen.

 

Voordelen van bibliotheek systemen

Van oudsher houden bibliotheken zich bezig met het management en het verschaffen van fysieke toegang zoals gedrukte publicaties. Door de automatisering van de bibliotheek is de toegang tot de collecties verbeterd.

Digitale bibliotheken verschillen van traditionele bibliotheken omdat ze gebruikers in staat stellen om online toegang te krijgen en te werken met elektronische versies van complete documenten en hun afbeeldingen en audio.

Veel bibliotheek systemen bieden ook toegang tot andere multimedia content zoals geluid en video.

 

Wat is er nieuw in bibliotheek systemen?

 

Betere toegang

De beschikbaarheid van full text elektronische documenten maakt het mogelijk om geavanceerd te zoeken, waarbij functies zoals het zoeken naar een bepaalde term, classificatie van het belang ervan en hiërarchische navigatie van het document kunnen worden opgenomen.

 

Verhoogde toegang

Een digitale bibliotheek maakt het mogelijk om gelijktijdig toegang te vragen tot hetzelfde elektronische document, waardoor meerdere exemplaren van het gevraagde document kunnen worden aangemaakt. Bovendien is het document nooit onbeschikbaar.

De onderwijsinstellingen hebben zich de mogelijkheid gerealiseerd om institutionele repositories voor te bereiden met de wetenschappelijke productie van docenten, studenten en onderzoekers, die toegang tot deze documenten via het internet bieden. Dit soort systemen verhoogt de zichtbaarheid en de impact van het onderzoek door de rangschikking van de instellingen te verbeteren.

 

 

Gerelateerde artikelen

Accountant in Roosendaal: nuchtere dienstverlening op financieel vlak

Ontdek alle voordelen van E-procurement

Een betrouwbare salarisadministratie in Roosendaal