Rotterdam Wonen
Image default
Business / Financial Services

De lucht/lucht warmtepomp

 

Een warmtepomp is een complex stuk apparatuur dat als doel heeft om, zoals de naam het stiekem toch wel een beetje verklapt, ruimtes te verwarmen of te verkoelen afhankelijk van wat op dat moment nodig is. Er zijn talloze verschillende soorten warmtepompen die allemaal net iets anders werken. Wat warmtepompen in gemeen hebben is dat er geen verbranding van fossiele brandstof nodig is om ze te laten draaien, en voor het overgrote deel halen ze hun energie uit natuurlijke bronnen. De lucht/lucht warmtepomp is een van de meest gebruikte warmtepompen. Hieronder wordt uitgelegd hoe de lucht/lucht warmtepomp werkt.

 

Lucht binnenzuigen

De eerste stap van de werking van een lucht/lucht warmtepomp is het binnenzuigen van lucht. Hier wordt een soort omgekeerde ventilator voor gebruikt. Lucht bevat altijd thermische energie ofwel warmte. Deze warmte kan uit de lucht gepakt worden en door middel van een compressor gebruikt worden om de lucht nog meer te verwarmen. Dan kan de lucht doorstromen naar het volgende onderdeel van de lucht/lucht warmtepomp, namelijk de binnen unit.

 

Warme lucht verspreiden

Als de inmiddels verwarmde lucht aankomt bij de binnen unit wordt deze de woning in geblazen. Zo verwarmt een lucht/lucht warmtepomp de te verwarmen ruimte. Daar is dan wel een blower voor nodig.

 

Radiatoren

Mocht je al een verwarmingsinstallatie hebben die water gebruikt, bijvoorbeeld radiatoren, dan is het vaak niet heel verstandig om te kiezen voor een lucht/lucht warmtepomp maar kan men beter gebruik maken van een lucht/water warmtepomp. Deze werkt net iets anders maar kan gebruik maken van een reeds bestaande verwarmingsinstallatie. Het voordeel is dan dat er niet een nieuwe verwarming installatie hoeft worden gemaakt. De keuze voor de juiste warmtepomp is vaak moeilijk te maken. Daarom kan de keuze het best worden over gelaten aan een professional. Deze kent namelijk alle ins en outs van de verschillende soorten warmtepompen en kan in overleg met u tot de beste optie komen.