Rotterdam Wonen
Image default
Gezondheid

Weer aan het werk na een burn out?

Wanneer je symptomen van stress en een burn-out ervaart, is het altijd een goed idee om langs de huisarts te gaan. De huisarts kan je namelijk beoordelen en doorverwijzen naar een psycholoog of burn-out coach zodat je de behandeling voor een burn-out kunt starten. Het uiteindelijke doel van de behandeling is om je energieniveau weer op peil te brengen. Daarnaast leer je beter met stress omgaan en je bewuster te worden van de signalen die je lichaam je geeft. In deze blog wordt er aandacht besteed aan hoe je kunt merken of je alweer aan het werk kunt gaan na het hebben van een burn-out.

Luister naar je eigen gevoel

Wist je dat de klachten die je tijdens een burn-out ervaart erg lang kunnen aanhouden? Er zijn meerdere werk gerelateerde psychische klachten bekend, maar de burn-out zorgt ervoor dat je er tussen de 3 en 12 maanden uit kunt liggen. Het ligt aan de persoon hoe lang de burn-out aanhoudt. Sommige mensen gaven aan dat zij een aantal weken tot maanden nodig hadden om te herstellen, terwijl anderen er nog jaren last van bleven hebben. Het is in ieder geval belangrijk dat jij jezelf de tijd gunt om de burn-out te boven te komen. Zorg ervoor dat jij jezelf niet overvraagt en dat je in een korte tijd alweer te veel aan wil kunnen. Je lichaam heeft je niet voor niets aan de noodrem getrokken. De klachten die bij een burn-out horen kun je vaak verminderen door veel rust te nemen. Luister dus goed naar wat je lichaam je vertelt. Voelt het alsof je sommige activiteiten nog niet aan kunt? Laat deze dan nog links liggen tot je er wel klaar voor bent. De burn-out coach kan je tijdens dit proces begeleiden.

Wat is de kans op een terugval als je weer aan de slag gaat?

Op het moment dat je goed begeleid wordt en je goed naar de signalen uit je lichaam luistert, kun je met de burn-out leren omgaan. Na genoeg rust zullen alle klachten vanzelf afnemen. Houd er rekening mee dat een terugval bij het herstelproces hoort en daarom helemaal niet raar hoeft te zijn. Wanneer jij weer meer energie voelt, is het belangrijk dat je die energie niet meteen weer verbruikt aan allerlei activiteiten. Des te langer je weer meer energie voelt, des te beter je bent hersteld en hoe minder groot de kans op een terugval wordt. Je kunt weer aan het werk gaan wanneer jij je er klaar voor voelt.

https://www.liberi.nl