Rotterdam Wonen
Image default
Business / Financial Services

Wat u moet weten over spuitgieten

Spuitgieten is een productieproces voor het fabriceren van (onder)delen in grote hoeveelheden. Dat gebeurt door het injecteren van materiaal in vloeibare vorm in een zogenoemde matrijs (vorm). Het wordt meestal uitgevoerd met thermoplastische polymeren, maar kan ook worden gebruikt met een aantal andere materialen zoals metalen en glas. Het proces werkt door verwarming van kleine korreltjes van het materiaal tot een gesmolten vloeibare emulsie. De hete vloeistof wordt via een mondstuk in een mal met een inwendige holte (negatief) gespoten. Het wordt vooral gebruikt in productieprocessen waarbij hetzelfde onderdeel duizenden of zelfs wel miljoenen keren opnieuw kan worden gemaakt. Spuitgieten is een productieproces waarin onderdelen worden vervaardigd door het injecteren van materiaal in vloeibare vorm in een matrijs.

Hoe werkt spuitgieten?

Spuitgieten volgt een 4-takt cyclus: Eerst wordt de matrijsholte gevuld met gesmolten materiaal, daarna wordt het materiaal snel afgekoeld waardoor het hard en stevig wordt. Nadat de matrijsholte wordt geopend. Het valt eruit doordat aanwezige pennen het spuitgietproduct eruit duwen.

Waarom zou je gebruik maken van spuitgieten?

Het belangrijkste voordeel van spuitgieten is de mogelijkheid om massaal en volledig geautomatiseerd te produceren. Zodra de eerste kosten zijn betaald, is de prijs per eenheid bij spuitgieten van (onder)delen extreem laag. De prijs neigt ook drastisch te verminderen naarmate er meer onderdelen worden vervaardigd. Andere voordelen zijn de volgende.

Met spuitgieten heeft u de mogelijkheden om zeer gedetailleerde en complex ontworpen onderdelen te (laten) produceren.

Bij spuitgieten kunt u gebruik (laten) maken van diverse materialen maar u kunt ook besluiten verschillende materialen met elkaar combineren, wanneer dat het eindproduct ten goede komt.

U kunt gebruikmaken van matrijs inzetstukken om nieuwe (onder)delen te produceren zonder dat er een volledig nieuw ontwerp van het eindproduct gemaakt hoeft te worden. Prijstechnisch is dat gunstiger én sneller.

Conclusie over spuitgieten

Spuitgieten is een geweldige technologie voor de afgewerkte productie op grote schaal. Het is prijstechnisch zeer gunstig. Voldoende redenen om een afspraak te maken met de professionals van SPF Plastics BV in Zaltbommel (Provincie Gelderland) om de mogelijkheden te bespreken voor het vervaardigen van het door u gewenste (onder)deel.