Rotterdam Wonen
Image default
Bedrijven

Minder kalkaanslag en zachter water met onthardingszout

In Nederland is het kraanwater hard. Dat wil zeggen dat er veel kalk in het water zit. Hard water zorgt voor kalkaanslag in bijvoorbeeld de douche en de gootsteen. Daarnaast beschadigt kalk de waterleidingen waardoor op den duur lekkages kunnen ontstaan. Heb je last van kalkaanslag in huis? Een waterontharder is een handig apparaat dat in staat is om kalk uit het water te halen. Het water wordt hierdoor zacht. Zacht kraanwater is niet alleen kalkvrij, het is veilig om te drinken en ook veel milder voor je huid en haar. Daarnaast gaat huishoudelijke apparatuur zoals de (vaat)wasmachine langer mee als het water in de leidingen van jouw huis zacht is. Om het water te ontkalken, maken waterontharders gebruik van onthardingszout. Wat is onthardingszout? Welke soorten onthardingszout zijn er en welk type zout is voor jou de beste keuze? In dit artikel lees je over het gebruik van het juiste onthardingszout voor zacht en schoon kraanwater.

Wat is onthardingszout?

Onthardingszout wordt ook wel regeneratiezout genoemd. Om goed zijn werk te kunnen doen, dient onthardingszout zeer zuiver te zijn. Het bestaat bijna geheel uit natriumchloride en komt daarmee overeen met gewoon keukenzout. Je zou zelfs kunnen zeggen dat onthardingszout hetzelfde is als keukenzout, alleen zijn de korrels van onthardingszout veel groter en grover. Onthardingszout wordt in verschillende uitvoeringen op de markt gebracht. Zo kun je het kopen in tabletvorm, maar ook als brokken, kussens en grote korrels. Onthardingszout wordt zowel door bedrijven als door huishoudens gebruikt om het kraanwater zacht te maken. Het is dus mogelijk om onthardingszout in grote hoeveelheden en tegen een aantrekkelijke prijs aan te schaffen.

De werking van onthardingszout

Hard water is rijk aan metaalionen calcium en magnesium. Onthardingszout is in staat om deze metaalionen te binden aan de eigen chloride ionen. In de waterontharder zit een filter waarop deze verbindingen achterblijven. Zoals hierboven al even aan bod kwam, is onthardingszout hetzelfde als keukenzout. Het wordt echter afgeraden om keukenzout te gebruiken om kraanwater zacht te maken. Dit komt omdat onthardingszout een grove structuur heeft, en dat is niet voor niets. De kleine korrels keukenzout veroorzaken verstoppingen omdat ze samen gaan klonteren. De grove korrels onthardingszout ‘schuren’ de waterleidingen juist schoon.

Soorten onthardingszout

Onthardingszout is verkrijgbaar in drie soorten. Dit zijn:

  • Ingedampt zout. Met zo een 99,6% tot 99,9% natriumchloride is ingedampt zout het meest effectieve en zuivere onthardingszout. Het wordt gewonnen uit de mijnen en is verkrijgbaar in tabletten.
  • Rotszout. Dit type zout is verkrijgbaar in korrels en wordt gewonnen uit steen. Rotszout bevat 99% natriumchloride en is daarmee erg effectief. Helaas geeft het onzuiverheden af waardoor de waterontharder vaker schoongemaakt dient te worden.
  • Zeezout. Zeezout heeft met 85% het laagste percentage natriumchloride. Het is dus minder effectief dan de overige zouten maar vervuilt de waterontharder daarentegen minder dan rotszout. Zeezout wordt gewonnen uit de zee en is verkrijgbaar in korrels en kristallen.

Welk type onthardingszout is geschikt voor jou?

Het meest effectieve en zuivere onthardingszout is ingedampt zout. Toch zijn alle soorten goed te gebruiken om kraanwater zacht en schoon te maken. Doorgaans hangt het van het soort waterontharder af welke vorm je het beste kunt kopen. Onthardingszout in tabletvorm geeft bijvoorbeeld geen zoutresten in het reservoir van de waterontharder. Dit in tegenstelling tot korrels. Je kunt bij de aanschaf rekening houden met de onzuiverheden. Hoe meer onzuiverheden het zout bevat, hoe vaker je de waterontharder schoon dient te maken.