Rotterdam Wonen
Image default
Woning en Tuin

Wat je altijd al wilde weten over plafondlampen

Plafondlampen zijn de vaak onbekende helden van de sfeerverlichting. Hoewel bepaalde kamers gebruik kunnen maken van sfeerverlichting van andere soorten armaturen, heeft elk huis gebieden waar plafondverlichting de beste (en soms enige) armatuur is voor de job.

De beste methode om licht effectief in een ruimte te plaatsen bestaat uit het mixen en matchen van verschillende soorten verlichtingsarmaturen om een verlichtingsontwerp te creëren dat aan alle behoeften van die ruimte voldoet. Elke kamer heeft een doordachte mix nodig van sfeerverlichting, taakverlichting en accentverlichting.

  • Taakverlichting, vaak vervuld door pendels of verstelbare vloerlampen, richt het licht rechtstreeks op uw werkruimte.
  • Accentverlichting, zoals schilderijverlichting, vestigt de aandacht op het unieke decor en de architecturale kenmerken van uw kamer.
  • Omgevingsverlichting, waaronder plafondlampen, creëert een basislaag van licht die een kamer vult en verlicht. Wanneer een ruimte de juiste algemene sfeerverlichting heeft, worden de andere verlichtingslagen effectiever en is de ruimte veel aangenamer om te gebruiken omdat harde schaduwen en vermoeide ogen allemaal worden verminderd.

Met deze tips kunt u uw nieuwste verlichtingsproject als een pro aanpakken en precies bepalen welk type plafondlamp u nodig hebt en wat de beste plaatsing van plafondlampen is voor elke kamer van uw huis!
  

SOORTEN PLAFONDVERLICHTING

Op het eerste gezicht zijn plafondlampen een eenvoudige oplossing voor sfeerverlichting. Maar een paar veelgemaakte fouten kunnen uw kamer schemerig en ongeïnspireerd maken, en kunnen uw zoektocht naar een plafondlamp onverwacht moeilijk maken. Als u de verschillen tussen de soorten plafondlampen kent, kunt u de plafondlamp kiezen die het beste bij uw ruimte past.

INBOUWSPOTS VS. HALFINBOUWSPOTS

Er zijn twee hoofdtypen plafondverlichting: plafondinbouwspots en halfinbouwspots. Inbouw plafondlampen zijn armaturen die worden geïnstalleerd met weinig of geen ruimte tussen de behuizing van de lamp en het plafond, vandaar de naam. Semi-inbouw plafondlampen worden gemonteerd met een ruimte tussen het lichaam van de armatuur en het baldakijn; ze worden meestal opgehangen aan een korte ketting of neerwaartse stang en kunnen het effect van een kroonluchter of lantaarn geven. Beide zijn soorten plafondlampen die een kamer sfeervol verlichten, maar elk type armatuur is het meest geschikt voor een specifieke taak en type kamer.