Rotterdam Wonen
Image default
Woning en Tuin

Tips voor een duurzaam kantoor

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker en gelukkig worden de mogelijkheden voor een duurzaam kantoor ook steeds groter. Je bespaart heel eenvoudig op verschillende manieren en draagt op deze manier een bijdrage aan een schoner milieu. In deze blog lees jij hoe je duurzaam aan het werk gaat.

Ga bewust om met kantoorartikelen

Papier gebruikt voor aantekeningen? Gooi het dan niet meteen weg maar gebruik de achterkant als kladpapier. Kies voor het gebruik van kringlooppapier met een FSC keurmerk. Hiermee bespaar je niet alleen een hoop geld, maar draagt ook aan bij het beheer van bossen wereldwijd. Steeds meer pennen, nietmachines en andere artikelen worden op milieuvriendelijke wijze geproduceerd. Koop bijvoorbeeld niet altijd nieuwe kantoormeubels, maar ga voor 2e hands kantoormeubelen.

Stimuleer thuis werken

 Thuiswerken zorgt ervoor dat woon-werkverkeer wegvalt. In de meeste gevallen betekent dit dat men de auto laat staan of geen gebruik maakt van het openbaar vervoer. Als alle bedrijven het thuiswerken stimuleren heeft dit een positief impact op een schoner milieu. Uiteraard is het belang van werken op kantoor ook belangrijk voor teambuilding en de groei van de organisatie. Zorg daarom voor afwisseling. Werk een aantal dagen thuis en een aantal dagen op kantoor.

Duurzame koffie en thee

Je kent het vast wel, je begint je dag altijd met een goed kopje koffie of thee. Dagelijks wordt er bij bedrijven tientallen liters koffie en thee geconsumeerd. Men denkt niet gauw aan duurzamer drinken van koffie en thee wanneer we het over duurzaam werken hebben, maar omdat dit op zo’n grote school wordt gedronken moeten we het wel meenemen in onze lijst. Duurzame koffie en thee is inmiddels genoeg te vinden. Vaak wel iets duurder, maar de fair trade producten zijn in ieder geval wel op gecertificeerde plantages gebouwd en op een duurzame manier verscheept.

Haal de prullenbak weg!

Het weghalen van prullenbakken zorgt ervoor dat medewerkers ook minder snel afval weggooien. Steeds meer grote organisaties en instellingen, zoals de Radbound Universiteit, heeft alleen nog maar prullenbakken op centrale plekken in het gebouw. Het heeft als extra voordeel dat mensen even van hun werkplek af moeten wanneer ze iets moeten weggooien. Op deze manier komen zij toch nog even in beweging. Daarnaast zorgt het ook voor meer interactie met collega’s aan de andere kant van de werkvloer.

Stop met kleine bestellingen

Verzamel zoveel mogelijk (online) bestellingen en plaats in één keer een grotere order. Dit is niet alleen goed voor de financiën, want je betaalt op deze manier veel minder bezorgkosten, maar het is ook beter voor het milieu. Er is op deze manier minder verpakkingsmateriaal nodig en de koerier hoeft minder vaak heen en weer te rijden. Het zijn de kleine veranderingen die een groot verschil maken.