Rotterdam Wonen
Image default
Bedrijven

Steigerhouten of eikenhouten meubelen

Ben je toe aan nieuwe meubelen? Het assortiment is ontzettend groot en er is zoveel keuze. Ga je voor een steigerhouten eettafel of een eikenhouten tafel? Of misschien wel oud eiken? Het zijn meubelstukken die allemaal van mooie materialen zijn gemaakt. Eiken hout staat bekend om zijn patronen in het hout die lijken op grove vlammen. Dit zorgt ervoor dat elk meubelstuk uniek is. Het bewerken van eikenhout is nodig om ervoor te zorgen dat het hout niet gaat splinteren of kan breken. Het bewerken van eikenhout kost daarom wat meer tijd. Om deze reden is eikenhout wat duurder dan meubels van andere materialen. Eikenhout is wel echt van kwaliteit en dit gaat jarenlang mee. 

Steigerhout en eikenhout blijft populair

Meubelen van eikenhout en steigerhout blijven erg populair en gaan met de tijd mee. Zo heb je de deens ovaal tafel, wat momenteel erg in trek is bij veel mensen. Dit is een tafel met rechthoekige tafelblad, maar wel afgeronde hoeken. Een tafel met een ovale vorm dus. Dit staat erg stoer in elk interieur en het is ook nog eens praktisch qua ruimte. 

Het verschil tussen deze houtsoorten

Het verschil tussen steigerhout en eikenhout is dat eiken niet goed tegen regen of andere weersomstandigheden kan. Het is dus niet verstandig om eikenhouten meubels buiten te plaatsen. Bij een eikenhouten tafel heb je vaak dat de stroken aan elkaar verlijmd zijn. Wanneer er buiten te veel verschillen in temperatuur en vocht plaatsvinden, kan de lijmnaad knappen en dat is zonde van deze dure meubels.  Zoek je dus meubels voor buiten, dan kan je het beste voor steigerhout gaan. Wil je graag een eigen mooie tuinset in elkaar timmeren voor in je tuin, dan kan je het beste voor steigerhout gaan. 

De levensduur van je houten meubelen

Eikenhouten meubelen gaan zo’n 25 jaar mee. Daar kan je dus behoorlijk lang plezier van hebben. Dit komt omdat eiken hardhout is en ook veel minder snel slijt. Wanneer je een steigerhouten meubelstuk in de tuin plaatst en deze niet behandeld, dan zal deze ongeveer tien jaar mee gaan. Je kan de levensduur van je meubels altijd verlengen door ze goed te onderhouden. Dit kan je het beste doen met wat beits of nanocoating. Steigerhout blijft wel een zachte houtsoort en dit zorgt ervoor dat je wel wat sneller beschadigingen zou kunnen krijgen. Met jonge kinderen in huis moet je dus oppassen met je meubels.