Rotterdam Wonen
Image default
Woning en Tuin

Oorzaken van een verstopt riool

Een verstopt riool is voor niemand fijn en voor dit probleem wil je natuurlijk zo snel mogelijk een oplossing. Met een snelle oplossing voorkom je namelijk waterschade en stankoverlast. Er zijn verschillende factoren die kunnen zorgen voor een verstopt riool. In deze blog leer jij deze oorzaken kennen en geven wij jou de juiste oplossing. 

Belangrijkste oorzaken van een verstopt riool 

Door vaste stoffen door te spoelen kan er verstopping ontstaan, een riool is namelijk bedoeld voor de afvoer van water en wc-papier. Bij de vaste stoffen kun je denken aan etensresten, babydoekjes, plastic of zelfs te veel wc-papier. Naast deze vaste stoffen kunnen olie en andere vette stoffen ook voor verstopping zorgen.  

Gevolgen van verstopping 

De gevolgen van een verstopt riool zijn voor niemand fijn. Zo kun je last krijgen van stank en kan er zelfs waterschade ontstaan. Verstoppingen kunnen zo hardnekkig zijn dat zelfs je toiletpot of gootsteen overspoelt. Genoeg reden om zo snel mogelijk met een oplossing te komen. 

De juiste oplossing 

Je kunt een verstopt riool herkennen aan een onaangename geur, water dat niet meer goed wegloopt of een borrelend geluid dat uit de gootsteen komt. Gelukkig bestaat er voor dit probleem een oplossing. Je kunt namelijk je riool ontstoppen en hierbij de hulp van een bedrijf inschakelen die gespecialiseerd is in ontstopping. Zo krijg je professionele hulp en hoef je er zelf niet mee aan de slag. Het kan namelijk nog wel eens een aardige klus zijn waar jij zelf misschien de benodigdheden niet voor hebt. Informeer je van tevoren goed over de kosten van een riolering ontstoppen zodat je duidelijk hebt wat je kunt verwachten. 

Voorkomen van een verstopt riool 

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen en zo zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten om een verstopt riool te voorkomen. Spoel bijvoorbeeld geen etensresten of ander afval door de wc, maar gebruik deze gewoon waar die voor bedoeld is. Bij het doorspoelen van toiletpapier is het belangrijk om te letten op de hoeveelheid, zodat er geen ophoping ontstaat. Tot slot kun je nog letten op het wegspoelen van vet, omdat dit gaat stollen en vast blijft zitten in de riolering.