Rotterdam Wonen
Image default
Bedrijven

Informatie over het onderhoud van een grafmonument

Er zijn verschillende soorten grafstenen en grafstenen staan soms al wel honderden of duizenden jaren op plekken waar de persoon begraven ligt. Het is voor de meeste nabestaanden van overleden personen erg fijn om het graf en dus ook de grafsteen van de overledenen goed te onderhouden en dus ook met enige regelmaat schoon te maken. Het onderhouden van een grafsteen is echter niet altijd makkelijk. In veel gevallen verschilt de onderhoud die verricht dient te worden bijvoorbeeld per grafsteen. Wij van Andersgedenkmonumenten vertellen u alles over het onderhouden van een grafmonument. 

Soorten grafstenen en de onderhoud

Zoals gezegd zijn er diverse soorten grafstenen en kan ook de onderhoud van deze verschillende soorten erg variëren. De meeste grafstenen kunnen met een goed doekje en bijvoorbeeld een schoonmaakmiddel worden gereinigd. Vaak worden grafstenen na verloop van wat tijd vettig of verkleuren ze. Ook komen er grafstenen voor die beginnen te roesten. Tegen de verschillende onaangename situaties zijn oplossingen, waaronder dus de belangrijkste het met enige regelmaat schoonmaken en onderhouden van de grafsteen.

Ook kunnen er losse resten op de grafsteen liggen of terechtkomen. Deze kunnen het best met een soort borsteltje worden weggeveegd. Uiteraard is het wel handig om eerst deze lossen viezigheidjes weg te werken, alvorens een schoonmaakmiddel op de grafsteen te gebruiken. Wanneer u een schoonmaakmiddel gebruikt is het vaak handig na de grafsteen ermee ingespoten te hebben dit even te laten intrekken. Na enkele minuten kunt u beginnen aan de schoonmaak met een doekje. Om verkleuring tegen te gaan kunnen grafstenen ook geverfd worden. Het restaureren van grafstenen wordt meestal gedaan door een specialist op dit gebied. 

Moet een grafsteen regelmatig worden onderhouden?

Het is over het algemeen niet noodzakelijk om erg vaak de grafsteen met schoonmaakmiddelen schoon te maken en dus volledig vetvrij te maken. Wel is het handig om met enige regelmaat de grafsteen even af te spoelen met water en bijvoorbeeld de grove vuil deeltjes te verwijderen. Dit kan namelijk zorgen dat wanneer het wel tijd is voor een wat uitgebreidere onderhoudsbeurt of schoonmaakbeurt u het een stuk minder lastig zult hebben met de reiniging. Ook de regelmaat waarmee een grafsteen schoongemaakt of afgespoeld zou moeten worden ligt heel erg aan de soort steen. Het materiaal waar de grafsteen van gemaakt is speelt op alle vlakken met betrekking tot de onderhoud een rol. De ene soort grafsteen moet wat vaker worden schoongemaakt dan de ander. In ieder geval kan af en toe wat water over de grafsteen heen spuiten u behoorlijk helpen met de grotere onderhoudsbeurten die er eventueel later aan komen.

https://www.andersgedenkmonumenten.nl/