Rotterdam Wonen
Image default
Woningen

Hoe je het onderhoud van een dakkapel op een eenvoudige manier uitvoert

Het onderhouden van een 3-meter dakkapel is een belangrijke taak voor huiseigenaren die hun woning in topconditie willen houden. Gelukkig is het niet zo moeilijk als sommigen denken. Met de juiste informatie en hulpmiddelen kunt u er gemakkelijk voor zorgen dat uw dakkapel schadevrij blijft en er op zijn best uitziet.

Voordat u begint

Voordat u aan het onderhoud van uw dakkapel begint, moet u de omgeving beoordelen op noodzakelijke reparaties. Zorg ervoor dat alle losse dakspanen of dakpannen goed vastzitten, dat er geen spijkers uit de dakbedekking zijn geslagen en dat er geen sporen van rot of waterschade zijn. Als een van deze problemen zich voordoet, repareer deze dan onmiddellijk voordat u doorgaat met andere onderhoudstaken.

Inspecteer uw dak

Inspecteer vervolgens het dak rond de dakkapel nauwkeurig op tekenen van slijtage als gevolg van blootstelling aan het weer of ouderdom. Controleer het gootstuk rond dakramen, ventilatieopeningen en schoorstenen op scheuren of gaten. Vervang zo nodig ontbrekende of beschadigde stukken om ervoor te zorgen dat het water goed wegloopt en niet in het interieur van uw huis sijpelt. Let ook op tekenen van gebarsten kit en kit, die ook vocht kunnen binnenlaten en na verloop van tijd schade kunnen veroorzaken. Als u dergelijke plekken vindt die aandacht nodig hebben, schraap dan het bestaande kitwerk weg voordat u nieuw materiaal aanbrengt met een kitpistool om toekomstige problemen te voorkomen.

Dakgoten schoonmaken

Het is ook belangrijk om uw dakgoten regelmatig schoon te maken, minstens twee keer per jaar, om een goede afvoer van het huis en de dakkapel te garanderen; dit zal de slijtage van deze onderdelen door stilstaand water na verloop van tijd helpen verminderen. Verwijder bladeren, stokken en ander vuil in de goten, zodat het water bij regen vrij kan wegstromen van de funderingsmuren van uw huis.

 

Houd ten slotte gedurende elk seizoen de weersomstandigheden in de gaten om te anticiperen op potentiƫle problemen voordat ze zich voordoen; sterke wind kan dakspanen losmaken of stukken van het gootstuk lostrekken, terwijl zware sneeuwval kan leiden tot doorhangende daken als gevolg van overtollig gewicht dat zich ophoopt zonder periodiek te worden opgeruimd tijdens de koude wintermaanden. Door dergelijke proactieve maatregelen te nemen, kunt u grote schade in de toekomst voorkomen en geld besparen op dure reparaties!