Rotterdam Wonen
Image default
Dienstverlening

Dakdekker nodig vanwege een daklekkage?

Oorzaken van een lekkend dak

Een lekkend dak kan verschillende oorzaken hebben. Of het nu komt door beschadigde dakpannen, verouderd bitumen, een dakbedekking die niet goed is geïnstalleerd, of waarvan de losse randen loslaten, lees verder om te leren wat u kunt doen aan een lekkend dak.

Oorzaak lekkage dak opsporen

Zoek met een zaklamp naar sporen op zolder en volg ze naar de bron, die misschien het begin is. Als het lek niet direct zichtbaar is, laat dan een hulpje op zolder observeren terwijl u met een tuinslang het dak op gaat.

Breng het water laag op het dak aan, net boven de plaats waar het lek in huis zichtbaar is. Gebruik een voldoende hoeveelheid water om een hevige regenbui te simuleren. Als er geen druppels zichtbaar zijn, herhaalt u dit vanaf de linker- of rechterkant totdat uw helper roept dat er een druppel zichtbaar is; daar heeft u uw lek gevonden.

Nadelen lekkage in het dak

Zelfs een klein lek in uw dak kan tot aanzienlijke schade leiden, daarom is het van cruciaal belang om lekken zo snel mogelijk op te sporen en te repareren. Het goede nieuws is dat veel van de veel voorkomende lekkages in huizen gemakkelijk kunnen worden verholpen.

Doe het zo snel mogelijk; de resultaten kunnen onaangenaam zijn: hogere energiekosten en energieverspilling, schimmel- en meeldauwproblemen binnen, gezondheidsproblemen in verband met schimmel, structurele schade aan het plafond en het dak van uw huis, verlies van structurele integriteit.

Plat dak lekkage

Het platte dak van uw huis kan om verschillende redenen lekken, onder andere door ouderdom. Als uw dak oud is, kunnen sommige elementen vergaan zijn, waardoor regenwater langs de randen uw huis binnen kan lopen. Platte daken lekken in de meeste situaties in de buurt van ventilatieopeningen en schoorstenen of aan de rand van het dak.

Als uw plat dak uit eenlaags bitumen bestaat, is het een goed idee om het meteen te laten repareren. Water penetratie door de isolatie leidt ook tot meer ernstige lekken. Platte daken zijn gevoelig voor lekken op en rond de plaatsen waar een gebouw door het dakoppervlak omhoog komt. Afvoerbuizen, gasleidingen, pijpen en andere bouwonderdelen zijn voorbeelden van deze structuren.

Hellend dak lekkage met dakpannen

Hoewel dakpannen bedoeld zijn om de regen buiten te houden, bestaat altijd het gevaar dat harde wind water door scheuren of onder de dakpannen forceert. De onderlaag voert dit water na verloop van tijd en bij verdere blootstelling aan regen af van de dakgoot, maar kan daardoor gaan rotten.

Verschoven dakpannen zijn gemakkelijk op te sporen en kunnen leiden tot meer regenwater dat op de onderlaag valt, waardoor deze zwaarder wordt belast. Als er plassen water ontstaan op de plaats waar een dakpan is verschoven, neemt de kans op lekken naar de binnenkant van het dak toe.

Noodoplossingen

Als u water ziet sijpelen uit een uitstulping of verkleuring in uw plafond, is de kans groot dat het water zich verzamelt aan de andere kant ervan. Plaats een emmer, vuilnisbak of zeil onder de plek waar het water druppelt.

Zoek vervolgens het midden van de uitstulping waar het water zich ophoopt en prik het in het midden door met een oude schroevendraaier. De aanwezigheid van een lek kan vreemd lijken, maar het doorprikken van uw plafond om water af te voeren zal helpen de druk op de rest van uw plafond te verlichten. Als het waterniveau stijgt en zich verzamelt, kan het hele plafond instorten!

Een dakdekker inschakelen

Als u alles hebt geprobeerd om het probleem onder controle te krijgen en de schade aan uw huis te beperken, is het tijd om uw dak te laten repareren als u het niet zelf kunt doen. Het wordt voorgesteld dat u een erkennde dakdekker Rotterdam inschakelt als u wilt dat de klus professioneel wordt geklaard en niet meer terugkomt. Hier zijn enkele tips om u te helpen bij het selecteren van de beste aannemer:

  • Verschillende offertes aanvragen van verschillende dakdekkersbedrijven;

  • Ervoor zorgen dat de dakdekker verzekerd is en een vergunning heeft;

  • Ervoor zorgen dat de dakdekker akkoord gaat met het identificatie en reparatie van alle houtschade alvoren uw huis opnieuw wordt gedekt;

  • De aannemer vragen om expliciete onderhoudsadviezen voor het nieuwe dak;

  • Vraag of u garantie heeft en wat de verwachte levensduur is van het dak;

  • Ervoor zorgen dat de aannemer akkoord gaat dat uw dak moet voldoen aan de gemeentelijke inspectie alvorens het werk voltooid is.

Wat doen bij een dak lekkage?

Hier volgt een korte stappenplan over wat u kunt doen tijdens een daklekkage:

1. Waterschade stoppen

Nadat u een daklekkage hebt ontdekt, is de eerste stap de waterschade zo veel mogelijk te beperken. Alles wat door water beschadigd kan raken, moet worden verplaatst of afgedekt met dekzeilen.

2. Indammen van het water

Als er geen lekken zijn, kunt u gewoon een emmer of een andere waterdichte bak met water vullen en deze onder het lek of de lekken zetten om het water op te vangen. Als de verf in grote stukken loslaat, is het waarschijnlijk dat het water vasthoudt. Als u de waterstroom niet kunt stoppen, bel dan meteen een professionele dakdekker.

3. Het water verwijderen

Als het lek is verholpen, droogt u het tapijt, het meubilair, het houtwerk en alle andere zaken die aan water zijn blootgesteld volledig af. Water laat niet alleen een vlek achter, maar bevordert ook de groei van schimmel in uw huis.

4. Schade melden bij de verzekering

Bel uw verzekeringsmaatschappij als u weet (of zelfs maar vermoedt) dat uw huis aanzienlijke schade heeft. Hoewel een lekkend dak misschien niet door uw polis wordt gedekt, moet u zo snel mogelijk contact opnemen met uw verzekeraar en hen laten beslissen wat wel en niet wordt gedekt.

 

https://www.dakdekkers-vanleeuwen.nl/dakdekker-rotterdam/