Rotterdam Wonen
Image default
Aanbiedingen

Alles wat je moet juridisch moet regelen als je in verwachting bent

Ben je zwanger? Gefeliciteerd! Tijdens je zwangerschap denk je waarschijnlijk niet na over juridische zaken. Naast de naam van je kindje, moeten er nog meer dingen worden vastgelegd. Het is belangrijk om deze zaken vast te leggen, zodat je niet voor verassingen komt te staan. Op deze manier weet je zeker dat je alles geregeld hebt en het gaat zoals jij wil. Ben je benieuwd aan welke juridische zaken moet denken? Lees dan verder en kom erachter! 

Het kind erkennen

Als je bevallen bent van jouw zoon of dochter, ga jij of je partner naar het gemeentehuis om jullie kindje aan te geven. Naast het aangeven van de naam, is het ook belangrijk om vast te laten leggen dat jouw partner de vader is van jullie kind. Ben je getrouwd? Dan beschouwt de wet, jouw echtgenoot automatisch als de vader van jouw kind. Ben je niet getrouwd? Dan zal de biologische vader van het kind zich eerst moeten erkennen, om ook juridisch de vader te zijn. 

Een voogd 

Wanneer jij of jouw partner niet meer voor jullie kind kunnen zorgen, kan een voogd de zorg op zich nemen. De voogd neemt dan de volledige verzorging en opvoeding van jouw minderjarige kind op zich. Denk dus vast goed na over wie je deze belangrijke taak wil toevertrouwen. Het belangrijk om een voogd te benoemen en dit vast te laten leggen bij een rechter of notaris, om verwarring te voorkomen als deze situatie zich voordoet. 

Verzoek tot aantekening in het gezagsrigister 

Zijn jij en je partner niet getrouwd of hebben jullie geen samenlevingscontract? Dan heb jij als moeder, alleen de voogdij over het kind. Als de vader van het kind ook het ouderlijkgezag wil, dan moeten jullie samen naar de rechtbank om een verzoek tot aantekening in het gezagsrigister in te dienen. 

Laat u adviseren 

Wil je deze zaken vast laten leggen, zodat je zeker weet dat je alles geregeld hebt en alles verloopt zoals jij graag wil? Dan kun je contact opnemen met een notaris. Een Notaris kan jou en je partner helpen bij het vastleggen van deze zaken. Ben je op zoek naar een geschikte notaris? Neem dan een kijkje op de website van Suwijn Notarissen en kom erachter wat zij voor jou kunnen betekenen. Wil je meer informatie? Neem dan contact op en laat je adviseren over de mogelijkheden.

https://suwijn.nl