Rotterdam Wonen
Image default
Woningen

Zo creëer je een hal met een warm welkom

Het eerste dat je van een huis meekrijgt is de buitenkant natuurlijk. Een gezellige tuin valt altijd op. De verlichting is vooral belangrijk, al helemaal wanneer het begint te schemeren. Een mooie buitenlamp zwart bijvoorbeeld zorgt ervoor dat je een welkom gevoel krijgt al voor dat je het huis betreedt. Vervolgens kom je de hal binnen. De hal is een plek die vaak wordt overgeslagen in de inrichting van het huis, maar het toch echt het visitekaartje. Het is de eerste en de laatste plek waar gasten komen, en jijzelf ook. Met de onderstaande tips zorg je ervoor dat je hal een warm welkom uitstraalt en echt onderdeel wordt van je thuis.

Verlichting bepaalt de sfeer

De verlichting is altijd hoofdverantwoordelijk voor het uiteindelijke gevoel dat een mens in een ruimte krijgt. In de hal hangt in veel huizen praktische en functionele verlichting, maar het zou veel sfeervoller kunnen. Je kunt meerdere lampen in de hal hangen, waarvan één voor de basisverlichting zorgt en de andere bijvoorbeeld op de muren schijnen en voor sfeerverlichting zorgen. De basisverlichting mag echt wel functioneel zijn, vooral wanneer je bijvoorbeeld een spiegel in de hal hebt hangen waar je net voor vertrek altijd even in kijkt.

Keuze in kleuren

In een woonkamer of keuken is het vaak van belang dat je voorzichtig bent met de kleuren van muren bijvoorbeeld. De ruimte moet namelijk wel groot voelen en donkere kleuren laten een ruimte kleiner lijken. In een hal heb je hier minder last van, omdat je hier toch enkel bent om schoenen en jassen uit en aan te doen. Een hal met witte muren kan al snel ongezellig aanvoelen, en dit is de eerste ruimte die jij en je gasten ziet. Een uitgesproken kleur die in de rest van je huis terugkomt in bijvoorbeeld details, kan je bijvoorbeeld op de muur in de hal schilderen. Zo betrek je de hal direct bij de stijl van de rest van het huis en maak je het een warme plek. Als een muur te veel voor je is, kan je een ander groot oppervlakte uitkiezen, zoals een gangkast als je die bijvoorbeeld hebt. 

Een persoonlijke touch

De hal is een leuke plek voor persoonlijke spulletjes. Je spendeert altijd best wat tijd in de hal, dus het is een goede plek voor persoonlijke foto’s of mooie edelstenen bijvoorbeeld. Wat je ook in de hal kunt ophangen of uitstallen zijn bijvoorbeeld souvenirs die je hebt gekregen of mee hebt genomen van eerdere reizen. Iets wat jouw huis echt van jou maakt. Het is een warme binnenkomer wanneer je meteen een huis in stapt met een persoonlijke touch.