Rotterdam Wonen
Image default
Woningen

Zo bereken jij je maximale hypotheek

Begint het kopen van een eigen woning toch langzaam steeds meer te kriebelen? Dan is het natuurlijk wel zo handig om te weten hoeveel je maximaal op te nemen hypotheek is. Je kunt je namelijk wel voorstellen, dat wanneer je daadwerkelijk wilt beginnen met je zoektocht, dit een essentieel onderdeel is van het geheel. Nu kunt je eenvoudig online via de verschillende tools berekenen wat je nu daadwerkelijk zou kunnen opnemen, maar meer dan een schatting is het vaak niet. Zo zijn er allerlei zaken die van invloed zijn op je uiteindelijk maximaal te lenen bedrag, die in deze tools vaak niet (volledig) worden meegenomen. Maar waar wordt je hypotheek eigenlijk allemaal op gebaseerd? 

 

De hoogte van je hypotheek

Wil jij de hoogte van je hypotheek berekenen, dan zijn er een aantal zaken van essentieel belang. Allereerst is het zaak om al je inkomsten ook een financiële verplichtingen volledig in kaart te brengen. Uiteraard is de hoogte van je inkomen grotendeels bepalend voor de uiteindelijke hoogte van je hypotheek. Je kunt je dus wel voorstellen dat wanneer je een huis gaat kopen met je partner, je een hogere hypotheek kunt opnemen, dan wanneer je dit in je eentje doet. Toch zijn er verschillende zaken die van invloed kunnen zijn op de maximaal op te nemen hypotheek. Zo kunnen bepaalde financiële verplichting ervoor zorgen dat de maximale hoogte lager uitvalt, dan wat je zelf via een tool alvast had berekend. Zaken die van invloed kunnen zijn op de maximale hoogte van je hypotheek zijn:

 

  • Telefoonabonnement

  • Private leaseauto

  • Overige leningen

  • Partneralimentatie

  • Erfpacht

 

De reden dat onder andere een telefoonabonnement wordt gezien als krediet, is omdat je een toestel in termijnen afbetaald. Weliswaar zonder rente, maar het zorgt wel voor een maandelijkse betalingsverplichting, waardoor je draagkracht voor het aflossen van een hypotheek enkele tientallen euro’s minder wordt per maand. Zo kan een toestel van 1.000 euro, die je netjes maandelijks over een periode van 24 maanden aflost, je wel duizenden euro’s schelen op je maximale hypotheek. 

 

Maximale hypotheek berekend, hoe nu verder?

Het vinden van een geschikte hypotheek is natuurlijk niet alleen de hoogte of eigenlijke moeten we zeggen, laagste hypotheekrente. Zo zijn er natuurlijk nog tal van andere belangrijk zaken die een rol spelen in je uiteindelijke keuze. Denk hierbij aan zaken zoals het boetevrij mogen aflossen, de rentevastperiode en ook het oversluiten van je hypotheek bij een eventuele verhuizing is handig om te weten. Kijk dus niet alleen naar de rentepercentages, maar trek het geheel veel breder. Op korte termijn lijkt een lage rente natuurlijk ontzettend aantrekkelijk, maar op lange termijn kan dit voor flink wat problemen zorgen. Vooral wanneer de rentes stijgen en jij genoodzaakt bent een nieuw percentage vast te leggen, kan het zomaar eens zijn dat je maandelijks flink wat extra moet gaan betalen aan alleen rente.

 

Vraag meerdere offertes op

Op het moment dat je serieus op zoek gaat naar een huis, is het aan te raden een offerte voor een hypotheek op te vragen bij meerdere hypotheekverstrekkers. Zoals je ongetwijfeld zult begrijpen, kunnen er flinke verschillen zitten tussen niet alleen de te betalen hypotheekrente, maar ook de aanvullende voorwaarden kunnen afwijkend zijn. Gezien een hypotheek voor een woning maatwerk is en dus afhankelijk is van de persoonlijke- en ook financiële situatie van een persoon, is het aan te raden dit niet alleen te doen. Het advies is dus ook altijd om een onafhankelijke hypotheekadviseur in te schakelen, die je kan bijstaan in één en zo niet, de grootste beslissing van je leven. Wat een adviseur allemaal voor je kan betekenen, hebben we hieronder verder voor je toegelicht.

Ga in gesprek met een adviseur

Op het moment dat je weet wat je maximaal zou kunnen opnemen, doe je er verstandig aan om een onafhankelijke hypotheekadviseur in arm te nemen. Deze heeft namelijk maar één doel en dat is de best hypotheek tegen de meest gunstige voorwaarden. Omdat een onafhankelijke hypotheekadviseur geen belangen heeft bij een bepaalde hypotheekverstrekker, zal hij ervoor zorgen dat je niet alleen de gunstige hypotheekrente krijg, maar ook de aanvullende voorwaarden goed aansluiten op je persoonlijke situatie zoals deze nu is en voor zover bekend ook in de toekomst. Wees dus verstandig en schakel een adviseur in, die je kan helpen het hele traject van A tot Z te begeleiden.