Rotterdam Wonen
Image default
Afvalverwerking

Wat mag er allemaal bij het restafval weggegooid worden?

Restafval is het afval dat overblijft na scheiding van andere soorten afval, zoals papier, glas, plastic en organisch afval. Dit soort afval bestaat vaak uit een grote diversiteit aan materialen. Je wilt misschien graag weten waar je aan moet denken bij restafval. Wat de dingen zijn waar je aan moet denken, staan in dit artikel. Lees snel verder en je zult erachter komen wat je allemaal bij het restafval mag weggooien. Veel leesplezier alvast! Zo is het ook mogelijk om contact op te nemen met de containerverhuur van Renewi voor de beste containerservice!

Wat mag er bij het restafval?

  • Aangestreken papieren borden, bekers en servetten

  • Plastic verpakkingen die niet geschikt zijn voor recycling, zoals plastic zakken, folies en snackzakjes

  • Verpakkingsmateriaal zoals piepschuim en schuimrubber

  • Textiel zoals oude kleding, lakens en gordijnen

  • Gebruikte batterijen en energiezuinige lampen

  • Gebruikte huishoudelijke artikelen zoals vaatwasmiddelen, wasmiddelen en onderhoudsmiddelen

  • Gebruikte medicijnen en persoonlijke verzorgingsproducten

Wat mag er niet bij het restafval? 

Het is belangrijk om te weten dat er ook bepaalde dingen niet in het restafval mogen worden weggegooid. Dit betreft voornamelijk gevaarlijk afval zoals verfresten, chemicaliën, oude medicijnen, pesticiden en batterijen. Deze stoffen kunnen schadelijk zijn voor mens en milieu en moeten daarom apart worden ingezameld of bij een speciaal daarvoor bestemde locatie worden ingeleverd.

Hoe wordt restafval verwerkt? 

Restafval wordt vaak verbrand in een afvalverbrandingsinstallatie, waar energie wordt opgewekt uit de warmte die vrijkomt bij de verbranding van het afval. Dit wordt ook wel afval-to-energy genoemd. Er zijn ook landen waar de restafval verwerkt wordt in een vergistingsinstallatie, waar biogas wordt geproduceerd.

Let hierop!

Het is belangrijk dat we ons bewust zijn van wat we weggooien en dat we ons best doen om te scheiden waar het kan, omdat dit helpt bij de vermindering van de hoeveelheid restafval die we produceren. Hierdoor wordt de belasting van de milieu minder, en kan de energie opwekking efficiënter zijn.

https://www.renewi.com/nl-nl/container-huren