Rotterdam Wonen
Image default
Woning en Tuin

Kunstplanten onderhouden, hoe doe je dat?

Kunstplanten van Pretty Plants zijn een geweldige manier om groen in huis te halen zonder de noodzaak van water geven en bemesten. Toch vereist ook een kunstplant enig onderhoud om er jarenlang mooi uit te blijven zien. In deze blog leggen we uit hoe je kunstplanten op de juiste manier kunt onderhouden. 

Regelmatig afstoffen

Een van de belangrijkste aspecten van het onderhoud van kunstplanten is het regelmatig afstoffen. Stof kan zich snel ophopen op de bladeren, waardoor de plant er dof uitziet. Gebruik een zachte doek of een plumeau om het stof voorzichtig van de bladeren te verwijderen. Voor moeilijk bereikbare plekken kun je een penseel of een föhn op een koele stand gebruiken.

Grondige schoonmaak

Naast regelmatig afstoffen, is het af en toe nodig om de kunstplanten grondiger schoon te maken. Dit kun je doen door een licht vochtige doek te gebruiken met een milde zeepoplossing. Maak een sopje van lauwwarm water en een beetje afwasmiddel, en veeg voorzichtig de bladeren schoon. Zorg ervoor dat je de plant daarna droogdept met een schone doek om waterschade te voorkomen.

Bescherming tegen zonlicht

Hoewel kunstplanten niet doodgaan van te veel zonlicht, kunnen de kleuren wel vervagen door langdurige blootstelling aan direct zonlicht. Probeer je kunstplanten daarom op een plek te zetten waar ze niet de hele dag in de volle zon staan. Dit helpt de kleuren langer levendig te houden.

Vermijd extreme omstandigheden

Kunstplanten zijn over het algemeen vrij robuust, maar extreme omstandigheden kunnen toch schade veroorzaken. Plaats je planten niet in de buurt van directe warmtebronnen zoals radiatoren of open haarden, en vermijd plaatsen met hoge luchtvochtigheid, zoals badkamers zonder goede ventilatie.

Herstel van beschadigingen

Ondanks voorzichtigheid kunnen kunstplanten soms toch beschadigd raken. Als bladeren of stelen losraken, kun je deze vaak eenvoudig weer vastzetten met een beetje lijm. Gebruik een lijmpistool of sterke knutsellijm voor een stevig resultaat. Voor grotere beschadigingen kun je overwegen om vervangende onderdelen te kopen, afhankelijk van de oorspronkelijke leverancier.

Hoewel kunstplanten weinig onderhoud vereisen in vergelijking met echte planten, is het toch belangrijk om ze regelmatig schoon te maken en te beschermen tegen zonlicht en extreme omstandigheden. Met een beetje zorg kun je ervoor zorgen dat je kunstplanten er jarenlang fris en mooi uitzien, en zo blijft je huis altijd voorzien van een vleugje groen zonder de gebruikelijke onderhoudszorgen.