Rotterdam Wonen
Image default
Woning en Tuin

Kiezen voor zakelijke energie op je privé adres

Kiezen voor zakelijke energie op je privé adres

Ben je een startende ondernemer, zzp’er of ondernemer? Dan kun je kiezen voor zakelijke energie op je privé adres. Natuurlijk wil je weten waar je bij het afsluiten van een zakelijk contract op moet letten. Je wilt immers een weloverwogen keuze maken. Bij een zakelijk energiecontract spelen onder andere factoren als prijs, de aftrekbaarheid voor de belasting en het aftrekken van de btw. Onderstaande tips en feiten helpen je om een weloverwogen keuze te maken. Overstappen energie is een gemakkelijke handeling. 

Is zakelijke energie goedkoper dan particuliere energie?

De prijs kan voor een ondernemer een reden zijn om te kiezen voor zakelijke stroom op zijn privéadres. De hoogte van het tarief is afhankelijk van de hoeveelheid stroom die de ondernemer afneemt en van de lengte van het contract. Er wordt overigens onderscheid gemaakt tussen een klein zakelijk gebruiker met een thuiskantoor en een groot zakelijk gebruiker. De afspraken en de voorwaarden verschillen.

De service van belang

Ook de betere service kan voor een ondernemer een reden zijn om te kiezen voor zakelijke stroom op zijn privéadres. De service is bij zakelijke energieleveranciers vaak sneller, persoonlijker en efficiënter. Vaak ben je al na een telefoontje geholpen. 

Het vergelijken van de prijzen

Soms worden de prijzen voor particulieren en voor bedrijven op een verschillende wijze weergegeven, met als gevolg dat het maken van een goede vergelijking niet eenvoudig is. Kijk bij het maken van een vergelijking niet alleen naar de prijs. Ook de bijkomende kosten, zoals administratiekosten, abonnement meetbedrijf en btw zijn van belang. Hoe kun je als zzp’er of mkb’er de beste vergelijking? Door de kale tarieven met regiorecht en vastrecht te vergelijken. Energie vergelijken is dus een eitje! 

Kiezen voor een vast of voor een variabel contract

Gebruik je veel stroom en wil je een contract voor langere tijd afsluiten? Dan is een vast contract doorgaans voordeliger. Bij een vast contract kom je niet voor onaangename verrassingen te staan. Prijs en periode staan immers vast. Kies je voor een variabel contract? Dan is de energieprijs afhankelijk van de marktprijs. Dalende prijzen zijn dan gunstig, terwijl stijgende prijzen in de papieren kunnen lopen

Zakelijke energiekosten kunnen worden afgetrokken

Ben je een ondernemer die thuis werkt? Dan kun je, mits je voldoet aan een aantal voorwaarden, een deel van de energiekosten aftrekken van de belasting. Je moet op het opgegeven adres ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel. De belastingdienst kijkt ook naar je inkomen, je zelfstandigheid en naar het gedeelte van het inkomen dat in je werkruimte is verdiend. Wellicht komt ook het energieverbruik van je apparatuur in aanmerking voor aftrek. Overleg hierover met je boekhouder of met je belastingadviseur.

De btw kan van je energiekosten worden afgetrokken

Het is ook mogelijk om een deel van de btw van je energiekosten af te trekken. Je moet dan wel een ruimte in je huis gebruiken als werkkamer. De belastingdienst gebruikt voor de berekening van de aftrek een bepaald rekenmodel. Kom je in aanmerking voor deze aftrek? Op de website van de Belastingdienst vind je meer informatie. Overleg ook hierover met je boekhouder of belastingadviseur.