Rotterdam Wonen
Image default
Woningen

Hoe LED verlichting kiezen voor een Scandinavisch interieur

Scandinavisch interieur design draait om eenvoud, functionaliteit en een focus op natuurlijke materialen. LED-verlichting kan een geweldige manier zijn om deze look te bereiken, omdat ze energie-efficiënt is en een warme, uitnodigende sfeer kan scheppen. In deze blog lees je waar je op moet letten voor het aanschaffen van LED verlichting als je een scandinavisch interieur hebt.

Keuze van LED-verlichting 

Bij de keuze van LED-verlichting voor een Scandinavisch interieur moet je met een aantal zaken rekening houden:

 

De kleurtemperatuur van het licht: Scandinavische landen hebben vaak lange, donkere winters, zodat in huizen vaak warmere tinten licht (rond 3000K) worden gebruikt. Dit geeft extra sfeer op lange en donkere dagen. 

 

Kleur van armatuur: in een scandinavisch interieur zie je vaak natuurlijke materialen terugkomen. Een lampenkap van geweven materiaal past hier perfect bij. Echter is dat een lastiger verhaal als je graag voor inbouwspots wilt kiezen. Hier zit je vaak vast aan een bepaalde maat en armatuur. In dat geval is het slim om te kiezen voor een armatuur dat aansluit bij andere meubelstukken die je in je huis hebt staan.

 

Aanvullende verlichting: in een klassiek scandinavisch interieur zie je vaak niet alleen inbouwverlichting, maar ook een hoop aanvullende verlichting. Denk hierbij aan een sfeervolle vloerlamp. Deze kunnen een uitstekende aanvulling op je interieur zijn, zelfs als je deze niet gebruikt als verlichting.

Hoe LED-verlichting kiezen voor een Scandinavisch interieur?

Bij het kiezen van LED-verlichting voor een Scandinavisch interieur zijn er een paar belangrijke punten om in gedachten te houden. Deze punten hebben we in deze blog al even kort besproken. Ten eerste is het belangrijk om een LED-lamp te kiezen die niet te fel is, omdat dit een harde en kille sfeer kan creëren. Dat past totaal niet bij een scandinavisch interieur. Ten tweede moet je rekening houden met de kleurtemperatuur van het licht; warmere temperaturen creëren een gezelliger gevoel, terwijl koelere temperaturen een ruimte ruimer en luchtiger doen aanvoelen. Denk ten slotte ook aan de vorm, kleur, stijl en grootte van de armaturen zelf – hanglampen of wandconsoles worden vaak gebruikt in Scandinavische interieurs omdat ze een goede taakverlichting bieden zonder te opdringerig te zijn. Deze verlichting kan overigens ook prima als een extra aanvulling worden toegevoegd aan het interieur!