Rotterdam Wonen
Image default
Dienstverlening

Elektrostimulatie: voordelen en toepassingen van TENS en EMS

Heb je last van chronische pijn en ben je op zoek naar een effectieve manier om deze te verminderen? Dan is het TENS apparaat rugpijn wellicht iets voor jou. Maar wordt dit apparaat wel vergoed door je zorgverzekering? Gelukkig wel, mits het wordt voorgeschreven door een specialist. In dit artikel lees je hier meer over én ontdek je de voordelen van elektrostimulatie, een veilige en pijnloze manier om je spieren te activeren en te trainen. Lees snel verder voor meer informatie over TENS, EMS en andere producten die gerelateerd zijn aan elektrostimulatie.

Wordt Tens vergoedt?

Ja, het TENS apparaat rugpijn (inclusief de elektrode en kabeltjes) voor chronische pijnbestrijding, voorgeschreven door een specialist, wordt door alle zorgverzekeringen uit het basispakket vergoed. Dit betekent dat als je het TENS apparaat wilt gebruiken voor pijnvermindering, je in aanmerking kunt komen voor vergoeding door je zorgverzekering. Het is echter wel belangrijk om eerst te overleggen met je arts of behandelaar voordat je het TENS apparaat bij rugpijn gaat gebruiken. In sommige gevallen, zoals bij het hebben van een pacemaker of epilepsie, wordt het gebruik van het TENS apparaat afgeraden. Als je zwanger bent en het TENS apparaat voor het bestrijden van rugpijn wilt gebruiken, is het ook belangrijk om eerst te overleggen met je verloskundige of gynaecoloog. Het is ook belangrijk om de handleiding goed te lezen voordat je het TENS apparaat gaat gebruiken en om ervoor te zorgen dat het apparaat uit de buurt van water wordt gehouden. Als je een TENS apparaat wilt kopen of huren, kun je dit eenvoudig doen via de website van Tens.nl.

Wat zijn de voordelen van elektrostimulatie? Hoe werkt elektrostimulatie van de spieren?

Elektrostimulatie, ook wel EMS genoemd, gebruikt kleine stroomstootjes om de spieren te activeren zonder dat je ze zelf beweegt. Dit is volkomen veilig en niet pijnlijk. Elektrostimulatie heeft verschillende voordelen, zoals spierherstel en -training, pijntherapie, afvallen, huidversteviging en bekkenbodemtraining. Elektrische spierstimulatie wordt al geruime tijd gebruikt in revalidatieklinieken, fysiotherapiepraktijken en ziekenhuizen. Tegenwoordig zijn de elektrostimulatie-apparaten zo gebruikersvriendelijk dat ze geschikt zijn voor thuisgebruik.

Om elektrostimulatie van de spieren uit te voeren, worden elektroden op de huid geplaatst. Deze elektroden zijn verbonden met het EMS-apparaat en geleiden elektrische impulsen. De bediening is eenvoudig en er zijn diverse programma’s beschikbaar. Sommige programma’s verbeteren de doorbloeding, verminderen pijn en trainen spieren. Elektrostimulatie is zeer geschikt voor sporters maar ook voor patiënten die minder mobiel zijn of volledig verlamd.

Elektrostimulatie kan ook worden gebruikt voor afvallen. Het verbetert de stofwisseling en verstevigt de huid. EMS zorgt ervoor dat de spieren zich optimaal bewegen zonder druk uit te oefenen op gewrichten. Lastige zones worden zeer gericht aangepakt om het figuur te corrigeren. Elektrostimulatie voor afvallen biedt goede resultaten, maar het is altijd ter ondersteuning van een gezond leefpatroon en niet ter vervanging.

Er zijn tal van elektrostimulatie-apparaten verkrijgbaar. Schwa-Medico Nederland BV ontwikkelt al meer dan 25 jaar betrouwbare EMS-apparaten voor spier- en neurostimulatie, waaronder elektrostimulatie-apparaten die geschikt zijn voor thuisgebruik. Zo haal je het beste uit je trainingen en herstel je sneller na intensieve sportactiviteiten. Er zijn ook speciale attributen voor de rug en het gezicht beschikbaar. Ben je op zoek naar meer informatie over TENS, EMS of andere producten die gerelateerd zijn aan elektrostimulatie? Neem dan contact op met Schwa-Medico Nederland BV via telefoon of e-mail of bekijk hun website voor meer informatie.

https://tens.nl/