Rotterdam Wonen
Image default
Woning en Tuin

Duurzaam wonen? Probeer dit eens!

Duurzaamheid wordt met de dag belangrijker en we zijn eigenlijk met zijn allen op zoek naar mogelijkheden om duurzamer te leven. We rijden steeds vaker elektrisch, maken gebruik van zonnepanelen en eten steeds vaker biologisch. Dit is natuurlijk een ontzettend goed teken. Naast het feit dat we steeds vaker elektrisch rijden, zijn er ook genoeg mogelijkheden om duurzaam te wonen. Daarom vertellen we in deze blogs een aantal tips om duurzaam te wonen.

Parkeer je auto thuis

Ben je al in het bezit van een elektrische auto? Dan doe je er goed aan door een laadpaal thuis te plaatsen. Je bespaart op deze manier namelijk een heleboel geld, het is efficiënter en ook nog een praktischer. Je eigen stroom is namelijk goedkoper dan een openbare laadpaal.

Isoleer je woning

Een goed geïsoleerde woning heeft veel impact op het energieverbruik. Voor oudere woningen zijn er nog veel verbetermogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van enkelglas door energiezuinige dubbele beglazing en het isoleren van het dak. Ook laagdrempelige verbeteringen zoals het ophangen van gordijnen en het tochtvrij houden van de woning hebben impact op de duurzaamheid.

Goede ventilatie

Wanneer het huis eenmaal goed geïsoleerd is, komt er steeds minder frisse lucht binnen. Op deze manier gaat er ook minder energie verloren, maar het goed ventileren van het huis is ontzettend belangrijk. Zonder goede ventilatie wordt het erg vochtig, wat weer leidt tot hogere stookkosten en zelfs schimmelproblemen. Ook een ophoping van CO2 door ademen en fijnstof door koken zorgen voor een slechte luchtkwaliteit. Ventilatie via openslaande ramen zijn natuurlijk al wat controleerbaar, maar niet zo zuinig. Het beste is om de lucht actief af te voeren door middel van roosters of luikjes.

Maak het huis groen

Met groen bedoelen we ook echt letterlijk groen. Voeg levende groene planten toen aan je interieur. Het binnenklimaat verbetert namelijk door vervuiling uit de lucht te filteren. De groene planten breken schadelijke stoffen af. Je behaalt het beste resultaat wanneer je per tien meter een plan in huis plaatst. Apparaten zoals televisie, magnetron en andere geluidsinstallatie, zorgen voor uitstoot van diverse schadelijke stoffen die allerlei gezondheidsklachten met zich mee brengen. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat de aanwezigheid van planten stress en angst vermindert. Planten stralen rust uit, waardoor mensen die zich in een ‘groene’ omgeving bevinden een lagere bloeddruk hebben. Planten zijn dus niet alleen duurzaam voor je woning, maar ook nog eens voor je eigen gezondheid!