Rotterdam Wonen
Image default
Aanbiedingen

De temperatuur van uw baby correct opnemen

De temperatuur van uw baby correct opnemen

Als uw kind het warm heeft of onderkoeld lijkt, is het waarschijnlijk tijd om zijn of haar temperatuur op te nemen. Klinkt eenvoudig genoeg – maar als je er nieuw in bent, heb je misschien vragen. Welk type thermometer is het beste? Zijn de richtlijnen voor thermometers verschillend voor baby’s en oudere kinderen? Dit is wat je moet weten om de temperatuur van je kind te meten.

Thermometeropties

Een glazen kwikthermometer stond vroeger in de meeste medicijnkastjes. Tegenwoordig worden kwikthermometers afgeraden omdat ze kunnen breken en het kwik kan verdampen en worden ingeademd. Bij het kiezen van een thermometer baby kunt u deze opties overwegen:

  • Digitale thermometers. Deze thermometers maken gebruik van elektronische warmtesensoren om de lichaamstemperatuur te registreren. Ze kunnen worden gebruikt in het rectum (rectaal), de mond (oraal) of de oksel (axillair). De okseltemperatuur is doorgaans de minst nauwkeurige van de drie.
  • Digitale oorthermometers (trommelvlies). Deze thermometers gebruiken een infraroodscanner om de temperatuur in de gehoorgang te meten. Houd er rekening mee dat oorsmeer of een kleine, gebogen gehoorgang de nauwkeurigheid van een oorthermometer kan verstoren.
  • Thermometers voor de temporale slagader. Deze thermometers gebruiken een infraroodscanner om de temperatuur van de slaapader in het voorhoofd te meten. Dit type thermometer kan zelfs worden gebruikt als het kind slaapt. 

Veiligheidstips 

Lees zorgvuldig de gebruiksaanwijzing van de thermometer baby. Maak de punt van de thermometer voor en na elk gebruik schoon volgens de instructies voor uw specifieke thermometer. Als u van plan bent een digitale thermometer te gebruiken om een rectale temperatuur te meten, neem dan een andere digitale thermometer voor oraal gebruik. Label elke thermometer en gebruik niet dezelfde thermometer op beide plaatsen bij het meten van koorts.

Voor de veiligheid – en om er zeker van te zijn dat de thermometer baby goed blijft zitten – laat je je kind nooit zonder toezicht achter terwijl je zijn of haar temperatuur opneemt.

Richtlijnen voor de leeftijd

Het beste type thermometer baby – of de beste plaats om de thermometer in te brengen, in sommige gevallen – hangt af van de leeftijd van je kind.

  • Geboorte tot 3 maanden. Gebruik een gewone digitale thermometer om de rectale temperatuur op te nemen. 
  • 3 maanden tot 4 jaar. In deze leeftijdsgroep kunt u een digitale thermometer gebruiken om een rectale of okseltemperatuur op te nemen of u kunt een kaakslagaderthermometer gebruiken. Wacht echter tot je baby minstens 6 maanden oud is om een digitale oorthermometer te gebruiken. Als je een ander type thermometer baby gebruikt om de koorts van een jong kind te meten en je twijfelt over de resultaten, neem dan een rectale temperatuur.
  • 4 jaar en ouder. Op 4-jarige leeftijd kunnen de meeste kinderen een digitale thermometer onder de tong houden gedurende de korte tijd die nodig is om een orale temperatuur te meten. U kunt ook een digitale thermometer baby gebruiken om een okseltemperatuur te meten, of een koortsthermometer of een digitale oorthermometer.

 

Hoe wordt het gedaan?

  1. Rectale temperatuur. Zet de digitale thermometer aan en smeer de punt van de thermometer in met vaseline. Leg uw baby of kind op zijn of haar rug, til zijn of haar dijen op en steek de ingesmeerde thermometer 1,3 tot 2,5 centimeter in het rectum. U kunt uw kind ook op zijn of haar buik op uw schoot of op een ander stevig oppervlak leggen. 
  2. Mondelinge temperatuur. Zet de digitale thermometer baby aan. Plaats het uiteinde van de thermometer onder de tong van uw kind naar de achterkant van de mond en vraag uw kind om zijn of haar lippen gesloten te houden. Verwijder de thermometer wanneer hij aangeeft dat hij klaar is en lees het getal af. Als uw kind heeft gegeten of gedronken, wacht dan 15 minuten met het opnemen van zijn of haar temperatuur via de mond.
  3. Okseltemperatuur. Zet de digitale thermometer baby aan. Wanneer u de thermometer onder de oksel van uw kind plaatst, zorg er dan voor dat hij de huid raakt – niet de kleding. Terwijl het apparaat de temperatuur van uw kind afleest, knuffelt u uw kind en houdt u de kant die de thermometer vasthoudt tegen uw borst. Houd de thermometer stevig op zijn plaats totdat de thermometer aangeeft dat hij klaar is. Verwijder de thermometer en lees het getal af.
  4. Temperatuur van het oor. Zet de thermometer aan. Plaats de thermometer voorzichtig in het oor van uw kind. Volg de aanwijzingen bij de thermometer om ervoor te zorgen dat u de thermometer op de juiste afstand in de gehoorgang steekt. Houd de thermometer stevig op zijn plaats totdat de thermometer aangeeft dat hij klaar is. Verwijder de thermometer en lees het getal af.

 

Als je een kind of kinderen hebt is handig om een thermometer in huis te hebben. Tegenwoordig kun je ook koorts meten zonder thermometer. Dit kun je doen met een app.