Rotterdam Wonen
Image default
Aanbiedingen

De omvormer in het zonnepaneel

Een omvormer is het sluitstuk van je zonnepaneelsysteem. Hij haalt de gelijkstroom (DC) van je panelen en zet deze om in wisselstroom (AC). De omvormer is verantwoordelijk voor het omzetten van het vermogen van je panelen in het type elektriciteit dat je in je huis kunt gebruiken. Er zijn twee hoofdtypen omvormers: string- en micro-omvormers. Een stringomvormer wordt aangesloten op alle zonnepanelen in een serie, terwijl een micro-omvormer op elk afzonderlijk paneel is aangesloten. Micro-omvormers worden steeds vaker gebruikt, omdat ze een grotere energie-efficiëntie mogelijk maken. Als je veel panelen hebt, moet je mogelijk rekening houden met het aantal omvormers dat je nodig hebt. De meeste zonne-energiesystemen gebruiken één of twee omvormers. Je moet ervoor zorgen dat je omvormer groot genoeg is om de hoeveelheid stroom die van je panelen komt aan te kunnen.

Eenvoudige of gecompliceerde zonnesystemen

Zonnepanelensysteem kan eenvoudig of ingewikkeld zijn – het is aan jou. Wanneer je beslist hoe je jouw zonne-energiesysteem instelt, zijn er veel verschillende opties. Je kunt het zo simpel of ingewikkeld maken als je zelf wilt. Veel mensen kiezen ervoor om het simpel te houden omdat ze niet veel geld te besteden hebben aan hun energiesysteem in huis. Maar als je een groter budget hebt, zijn er veel verschillende dingen die je met je zonnepanelen kunt doen. Als je bijvoorbeeld noodstroom voor je huis nodig hebt, kun je een generator gebruiken. Als je genoeg geld te besteden hebt, is het de moeite waard om een ​​back-upgenerator te overwegen die ook zonne-energie gebruikt. Op deze manier kun je de generator gebruiken tijdens een stroomstoring en ook je panelen laten werken. Als je een back-upgenerator gaat gebruiken, zorg er dan voor dat deze groot genoeg is om al je essentiële apparaten te laten werken. Als je veel apparaten hebt, zoals elektrische kachels of waterverwarmers, moet je mogelijk twee generatoren aanschaffen voor back-up. Dit helpt overbelasting en mogelijke branden te voorkomen. Sommige bewoners kiezen ervoor om te investeren in een zonnegenerator. Deze generatoren zijn ideaal voor mensen die groen willen, maar toch toegang hebben tot stroom als het net uitvalt.

Hoe efficiënt is zonne-energie

De zonnepanelen zijn opgebouwd uit siliciumcellen die de straling van de zon absorberen en omzetten in elektriciteit. De cellen worden gerangschikt op basis van hun efficiëntie en vervolgens geassembleerd tot panelen. Zonne-energie is een zeer volwassen technologie en wordt beschouwd als de meest efficiënte bron van hernieuwbare energie. Het kan worden gebruikt voor residentiële en commerciële doeleinden. Veel landen hebben het gebruikt als alternatief voor op fossiele brandstoffen gebaseerde energie. Zonne-energie heeft verschillende voordelen ten opzichte van andere vormen van duurzame energie. De powerpanels zijn aangesloten op een omvormer die de gelijkstroom (DC) omzet in wisselstroom (AC).