Rotterdam Wonen
Image default
Bedrijven

Bezwaar maken tegen de WOZ-waarde? Ontdek hoe het werkt in Rotterdam

Huizenbezitters kijken elk jaar weer reikhalzend uit naar de nieuwe WOZ-waarde van hun woning. De afkorting staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Op grond van deze wet wordt de waarde van je huis en van andere onroerende zaken bepaald. De WOZ-waarde is de geschatte marktwaarde van je huis. De waarde wordt door de gemeente vastgesteld. Hier worden verschillende aspecten in meegenomen. De gemeente kijkt naar de ligging van je woning, de oppervlakte en de inhoud en naar de verkoopprijzen van vergelijkbare huizen bij jouw in de buurt. Ook dit jaar is de WOZ-waarde van de woningen in Nederland weer flink gestegen. Er is veel discussie over de WOZ-waarde van woningen. Ben je het niet eens met de waarde, maak dan bezwaar WOZ Rotterdam.

 

Wanneer is een hoge WOZ-waarde voordelig?

Een hoge en een lage WOZ-waarde hebben beide voor- en nadelen. Dit is afhankelijk van de situatie waarin je je bevindt. Een hogere waarde is gunstig als je je huis in de verkoop wilt zetten. Eventuele bieders bepalen hun bod mede aan de hand van de WOZ-waarde van je woning. Bovenop je hypotheek betaal je vaak een risico-opslag als je hypotheek hoog is in vergelijking met de waarde van je woning. Is de WOZ-waarde gestegen, dan vervalt mogelijk deze risico-opslag.

 

Een hoge WOZ-waarde: de nadelen

Er is ook een andere kant van de medaille. De hoogte van gemeentelijke belastingen en verschillende heffingen zijn gekoppeld aan de WOZ-waarde van je woning. Ook op de erf- of schenkbelasting en de inkomstenbelasting heeft de hoogte van de WOZ-waarde invloed. Ben je niet van plan om je woning te verkopen, dan is een hoge WOZ-waarde nadelig. Er is veel discussie over de bepaling van de WOZ-waarde. Het loont dan ook om bezwaar WOZ te maken als je twijfels hebt. Je kan zelf een bezwaarschrift opstellen en dit indienen bij de gemeente. Je raakt dan gauw verstrikt in een bureaucratisch web waar je niet meer uitkomt. Laat het opstellen van dit bezwaarschrift daarom over aan een deskundige.

 

Hoe werkt bezwaar maken WOZ in Rotterdam?

Schakel een expert in om bezwaar te maken. Dit kost je niets en kan je veel opleveren. De expert dient namens jou een onderbouwd bezwaarschrift in. Er kunnen verschillende redenen worden aangedragen waarom de waarde volgens jou niet klopt. De woningen waarmee jouw huis is vergeleken zijn niet vergelijkbaar. Jouw woning heeft bijvoorbeeld veel achterstallig onderhoud of heeft een ongunstige ligging langs het spoor. Of je hebt zelf je woning recent laten taxeren. Er kunnen talloze gronden voor bezwaar zijn. Als het bezwaar gegrond is, wordt de WOZ-waarde van je woning met terugwerkende kracht verlaagd en betaal je minder belasting. Voor de kosten van de expert hoef jij niets te betalen. De gemeente is bij een gegrond bezwaarschrift verplicht een wettelijke kostenvergoeding te betalen aan de expert die het bezwaarschrift namens jou heeft ingediend. Je hebt niets te verliezen.

Gerelateerde artikelen

Minder kalkaanslag en zachter water met onthardingszout

Goede makelaar in Nijmegen gezocht?

Een toegankelijk en tijdbesparend personeelsplanning programma