Rotterdam Wonen
Image default
Woning en Tuin

Advies voor het verkopen van je verhuurde beleggingspand

Ben je in het bezit van een beleggingspand met huurders erin en wil je deze gaan verkopen? In dit artikel geven we je advies hierover. Wil je je pand verkopen omdat je geld nodig hebt voor een nieuw project? Of denk je dat de markt nu zo gunstig is dat nu verkopen veel winst op zal leveren? Wij geven je advies. Het lijkt misschien lastig om een pand te verkopen waar op dit moment huurders inzitten, maar dit is absoluut niet het geval.

Vak kopen mensen een beleggingspand om het vervolgens te gaan verhuren. Dit is een aantrekkelijke investering omdat je hier veel rendement uit kan halen. Dit is een uitstekende manier om extra inkomsten voor jezelf te genereren en als je in het juiste pand belegt is dit een veilige investering om te doen. Je ziet elke maand de huur op je rekening verschijnen, maar uiteraard blijft het niet bij alleen het innen van de huur. Er komt veel meer bij kijken als je de eigenaar van een verhuurd pand bent. Zo ben je de huisbaas van de huurders een ben je verantwoordelijk voor het onderhoud en reparaties. Er kunnen ook conflicten ontstaan tussen jou en de huurders. Je kan te maken krijgen met huurachterstanden en wanbetaling. Deze voorbeelden kunnen je veel tijd en energie kan kosten. Ook heeft een huurder veel rechten, zo zijn er wetten die de huurders beschermen waar je als verhuurder dus ook rekening mee moet houden.  Zo is het wettelijk bepaald dat je niet zomaar op elk gewenst moment de huur mag gaan verhogen. Dit mag één keer per jaar en met een maximum van 5%.  

Wanneer je besluit om je pand te gaan verkopen met huurders mag je volgens de Nederlandse wet niet zomaar de lopende huurcontracten opzeggen. Zoals hierboven genoemd hebben huurders veel rechten en mag je ze niet zomaar uit hun woning zetten. De verkoop van je pand breekt dus geen huur. Als je je pand dus gaat verkopen is dit inclusief de huurders. Omdat er huurders inzitten maakt dit het lastig om je woning te verkopen aan particulieren. Particulieren zijn vaak opzoek naar een huis of appartement en hebben dus niks aan een woning waar huurders inzitten. Je hebt dus waarschijnlijk een kleinere groep geïnteresseerde in jouw pand.

Maar het verkopen van je verhuurde beleggingspand biedt uiteraard ook veel kansen, aangezien andere beleggers hier vaak interesse in hebben. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om je pand aan een vastgoedinvesteerder te verkopen. Een vastgoedinvesteerder koopt graag panden waar huurders inzitten. Het voordeel van verkopen aan een professionele vastgoedbelegger is dat je direct met hun schakelt. Voor beide partijen is er dus geen makelaar nodig en bespaar je een hoop kosten. Ook de gemaakte notariskosten hoef jij als verkoper niet te betalen maar betaald de kopende partij. Jullie stellen samen flexibele voorwaarden op en je hebt geen onzekerheid wat betreft een financieringsvoorbehoud bij et verkopen aan een vastgoedinvesteerder.  

Als je contact hebt opgenomen met een investerende partij, wordt er vaak een bezichtiging ingepland om je beleggingspand te bekijken. Ze kunnen dan een juiste inschatting maken van de marktwaarde. Als een bezichtiging niet mogelijk is dan verzamelen ze bij jou zo veel mogelijk informatie om een geheel vrijblijvend bod op je beleggingspand te doen. En zo heb jij, binnen de kortste keren, je verhuurde beleggingspand verkocht! Ben je opzoek naar een partij met ruime ervaring als vastgoedinvesteerder neem dan eens een kijkje op de website van DamBorg. Ze helpen u graag verder.