Rotterdam Wonen
Image default
Bedrijven

7 tips: als starter een huis kopen

Een huis kopen als starter is ontzettend moeilijk. De afgelopen jaren is steeds vaker in het nieuws gekomen hoe het kopen van een huis als starter steeds lastiger is geworden. Dit komt met name door het beperkte aanbod van starterswoningen en de enorm hoge prijzen waarvoor starterswoningen verkocht worden. Om toch een voet tussen de deur te krijgen in de oververhitte huizenmarkt hebben wij 7 tips voor je op een rijtje gezet.

 

Tip 1: Schakel een aankoopmakelaar in

Als starter is alles voor je nog nieuw. Je kunt daarom vast wat hulp van een professional gebruiken. Een aankoopmakelaar is zo’n professional die je hierbij goed kan helpen. Zo is een aankoopmakelaar direct op de hoogte van nieuw aangeboden huizen en een reële prijs voor huizen. Daarnaast kan hij or zij je eerlijk advies geven over de aankoop van de woning. Ten slotte kan een aankoopmakelaar ook de onderhandeling rondom het huis voor je uit handen nemen. Een aankoopmakelaar kan soms wel redelijk duur worden, maar je krijgt hiervoor wel een hoop expertise en hulp voor terug. In de meeste gevallen is een aankoopmakelaar geen extra post waar je geld op verliest. Wanneer hij of zij goed onderhandelt, kun je zelfs nog geld besparen. Huis snel verkopen om te weten wat je budget is ook belangrijk mocht je al een woning in bezig hebben.

 

Tip 2: Ga voor een koopgarant woning

Een koopgarant woning stelt bepaalde voorwaarden aan de verkoop van een huis. Zo zijn deze huizen alleen beschikbaar voor bewoners met een laag of gemiddeld inkomen die bij voorkeur uitstromen van de sociale huur of de middeldure huur. Zo kun je toch redelijk goedkoop een huis aanschaffen. Dit komt doordat de vraagprijs van een koopgarant woning vaak onder de geldende marktprijs ligt. Daarnaast hebben beleggers of investeerders niets te zoeken in een koopgarant woning.

 

Tip 3: Ga voor een woning met zelfbewoningsplicht

Nog een tip waarmee je de grote beleggers buiten spel zet. Wanneer een woning zelfbewoningsplicht heeft, moet de eigenaar zoals de naam al doet vermoeden zelf ook daadwerkelijk in het huis gaan wonen. De voorwaarden voor deze plicht verschillen per gemeente of regio, dus lees je hier van tevoren goed over in. Het grote voordeel is wederom dat beleggers geen voordeel halen uit het aankopen van een dergelijk huis. Je hebt zo minder concurrentie en dus een grotere kans om de nieuwe eigenaar te worden.

 

Tip 4: Kies een nieuwbouwwoning

Een nieuwbouwwoning kan in aanschaf wel wat duurder zijn, maar is en blijft een hele goede investering. Met name nieuwbouwwoningen in het goedkopere segment zijn hierin uitblinkers. De vraag naar nieuwbouwwoningen is echter flink groter dan het aanbod, dus er komt een hoop geluk bij kijken om zo’n woning aangewezen te krijgen. Als je eenmaal een huis aangewezen hebt gekregen, is dit wel een van de betere deals. Om zeker te zijn van een nieuwbouwwoning kun je jezelf het beste inschrijven op zoveel mogelijk platformen voor deze woningen. Door je actief in te zetten wanneer nieuwe huizen verkocht worden, is de kans groter dat je er een toegeween krijgt.

 

Tip 5: Koop je huurhuis

Ben je op dit moment huurder van een huis? Neem dan eens contact op met de huurbaas. Hij of zij wil het huis waarin je woont misschien wel aan je verkopen. Dit gebeurt namelijk regelmatig. En wat is er voor de verkopende partij nou handiger dan het huis verkopen aan de partij die er nu al in woont? Niet elke verhuurder zal zijn huis willen verkopen, maar niet geschoten is altijd mis. Je kunt het dus het beste gewoon proberen, tenzij je huidige huurwoning het bloed onder je nagels vandaan haalt.

 

Tip 6: Zorg voor een gunfactor

Met de gunfactor verhoog je je kans om een woning te bemachtigen. Dik vooral het feit dat je starter bent en het daardoor heel lastig hebt aan. Als je dan redelijk gelijk biedt met een andere geïnteresseerde, word je misschien toch uitgekozen vanwege je gunfactor.

Soms worden nieuwe bewoners juist uitgekozen omdat het starters zijn, terwijl anderen een hoger bod hadden uitgebracht. Laat dus vooral weten dat je een starter bent. Dit kan zomaar het verschil zijn tussen de woning wel of niet krijgen!

 

Tip 7: Stel reële eisen

Probeer zeker de woning uit je dromen te vinden, maar blijf hierin wel altijd reëel. Je gaat geen vrijstaand huis voor 200.000 euro kunnen vinden. Stel je wensen bij naar haalbare maatstaven en ga binnen je nieuwe wensenlijst goed zoeken naar passende huizen. Met realistische wensen ga je veel sneller dat ene huis voor jou vinden.