Rotterdam Wonen
Image default
Woningen

Uw woning verhuren in Utrecht, wat moet u daarvoor regelen?

Tot het verhuren van uw woning kunt u om verschillende redenen besluiten. Een lange reis en een verhuizing naar een tweede woning zijn veelgehoorde redenen. Het grote voordeel van het verhuren van uw woning is dat dit maandelijks inkomen genereert. Dit lukt zelfs zonder hier nauwelijks omkijken naar te hebben, wanneer u de verhuur en het beheer uit handen geeft aan een verkoopmakelaar.

 

Toestemming van hypotheekverstrekker, Vereniging van Eigenaren en gemeente

Veel mensen die overwegen om uw woning te verhuren in Utrecht, staan er niet bij stil dat daarvoor in de meeste gevallen toestemming voor nodig is. U krijgt mogelijk te maken met uw hypotheekverstrekker, de Vereniging van Eigenaren (VvE) en de gemeente. Uw specifieke situatie bepaalt van wie u toestemming nodig heeft.

  • Hypotheekverstrekker: wanneer er nog een hypotheek loopt, heeft u in de meeste gevallen toestemming van uw hypotheekverstrekker nodig om uw woning te verhuren.
  • VvE: in het reglement van de VvE leest u terug of er afspraken gelden die de verhuur van een woning onmogelijk of moeilijk maken.
  • Gemeente: iedere gemeente mag zijn eigen beleid wat betreft de verhuur van woningen hanteren.  Onder andere het huurcontracttype en de duur van de overeenkomst bepalen of u toestemming van de gemeente nodig heeft.

 

Het bepalen van de huurprijs

Wanneer u bij de betreffende instanties heeft geïnformeerd of het is toegestaan om uw woning te verhuren in Utrecht, kunt u overgaan tot het bepalen van de passende huurprijs. Wanneer uw woning een vrije sector huurwoning betreft, is er geen sprake van een officiële maximale huurprijs. Toch kunt u het beste een verhuurmakelaar inschakelen om een juiste huurprijs te berekenen.

 

De zoektocht naar een betrouwbare huurder

De volgende stap is het aanbieden van uw woning op de markt. Net als voor alle andere zaken, geldt ook hier dat de juiste promotie van belang is om uw woning onder de aandacht van geïnteresseerden te krijgen. Daarom is het noodzakelijk om uw woning op verschillende platformen te plaatsen. Een verhuurmakelaar regelt dit in een handomdraai voor u. Daarnaast dient de uiteindelijke huurder zorgvuldig geselecteerd te worden. Met de juiste screening vergroot u de kans dat u een huurder vindt die zijn verplichtingen nakomt.

 

Een huurcontract volgens de eisen van de Huurwet

Een helder huurcontract is van belang voor zowel de huurder als de verhuurder. Iedere partij wil er immers zeker van zijn waar deze aan toe is. In het huurcontract worden behalve de huurprijs en de huurtermijn ook rechten en plichten opgenomen. Een huurcontract dat aan de vereisten van de Huurwet voldoet, vormt de basis voor prettig contact tussen huurder en verhuurder.

Tip: Verhuurmakelaar-utrecht.com