Rotterdam Wonen
Image default
Sport

Jouw club en jouw voetbalshirt

Waar wordt een voetbalshirt van gemaakt?

Voetbalshirts worden gemaakt van polyester, een ideaal materiaal voor sportkleding. Polyester is licht en glad en draagt daardoor prettig. De belangrijkste eigenschap is dat het zweet afvoert. Zweet wordt door het shirt opgenomen en als het ware naar buiten gedrukt, waar het verdampt. Hierdoor blijf je langer droog en koel. Ook is de stof kreukvrij, kleurvast en stevig, waardoor de shirts lang mee kunnen.

Het thuisshirt

Als we kijken naar professionele voetbalclubs in Europa, dan zien we dat hun thuisshirts er altijd hetzelfde uitzien. Ook al worden de spelers elk seizoen in nieuwe shirts gehuld, aan het oorspronkelijke ontwerp wordt nauwelijks gesleuteld. Veranderingen zie je vaak terug in details, zoals een kraag of een boord. Een thuisshirt is een shirt dat staat voor de identiteit van een club. De kleuren, strepen of banen zijn herkenbaar voor iedereen en de fans zijn daar trots op. Kijk maar naar de shirts van Ajax, Feyenoord of Willem II; je ziet meteen om welke club het gaat. Voetbalclubs die een thuisshirt uitbrengen dat sterk afwijkt van het traditionele ontwerp, stuiten op veel protest. Denk aan het blokjesshirt van FC Barcelona uit seizoen 2019-2020. Veel fans vonden het lelijk en wilden een ‘gewoon’ shirt met strepen of banen.

Het uitshirt

Ontwerpers moeten zich dus enigszins inhouden als het gaat om een thuisshirt. Ze mogen wél helemaal losgaan op het uitshirt. En dat is te zien. Zeker de laatste jaren. Het lijkt wel of alles is geoorloofd. Van fantasieloze shirts in grijs of bruin, tot gevlekte, felroze shirts die pijn doen aan je ogen. En waarom ook niet? De fans maken zich nauwelijks druk om het uitshirt en hoe lelijk iemand het ook vindt, ook deze shirts worden goed verkocht. En dat is natuurlijk waar het allemaal om draait. Daarom lanceren profclubs elk seizoen nieuwe voetbalshirts. En vaak blijft het niet bij twee soorten shirts. Tegenwoordig is een derde tenue heel normaal. Het stuwt de shirtverkopen omhoog en kan ook praktisch zijn. Als de thuisspelende club een shirt draagt dat te veel lijkt op zowel het thuis- als het uitshirt van de tegenstander, dan heeft die tegenstander een extra optie.

De andere shirts

En welk voetbalshirt heb jij? Draag je tijdens een wedstrijd met trots het shirt van jouw lokale voetbalclub? Of trap je in je vrije tijd een balletje met wat vrienden, gehuld in een shirt van Real Madrid? Het maakt niet uit. Voetbalshirts mogen altijd en overal. Zelfs thuis, languit op de bank met de tv aan, kijkend naar jouw favoriete voetbalclub.