Rotterdam Wonen
Image default
Verbouwen

Is kruipruimte isolatie beter dan vloerisolatie?

Veel mensen vragen zich af wat het verschil is tussen kruipruimte isolatie en vloerisolatie. Als je de onderkant van je huis wilt isoleren zijn dat de opties om uit te kiezen. Beiden is niet nodig. De ene vorm is niet beter dan de andere. Beiden opties doen wat ze moeten doen en dat is isoleren. Toch is in sommige gevallen vloerisolatie aan te raden en in andere gevallen juist bodemisolatie. Welke optie het beste past bij jouw huis is afhankelijk van een aantal zaken. Het type vloer is van belang en de staat van de kruipruimte. Daarom gaan we in dit artikel in op de verschillen tussen deze 2 isolatiemaatregelen. We helpen je zo graag om de juiste keuze te maken.

Vloerisolatie

Het grootste verschil tussen kruipruimte isolatie en vloerisolatie is de manier van isoleren. Bij vloerisolatie wordt de onderkant van de vloer aangepakt. Daarvoor worden verschillende soorten materiaal gebruikt. Zo kan er isolatieschuim tegen de vloer worden gespoten of worden er wollen dekens tegen de vloer gelegd. Ook kun je kiezen voor isolatiefolie die in de vorm van luchtkussens worden aangebracht. Als je een houten vloer hebt dan is het belangrijk dat de vloer blijft ademen. Isolatieschuim is dan minder geschikt om te gebruiken. Een betonnen vloer kan wel met schuim worden ingespoten. De meeste vloeren van na 1960 zijn van beton.

Kruipruimte isolatie

Als je kiest voor kruipruimte isolatie dan betekent het dat je op de bodem van je huis in de kruipruimte isolatie aanbrengt. Dat gebeurt meestal door het spuiten van bolletjes isolatiemateriaal op de vloer. De bollen liggen gewoon los op de vloer en voorkomen dat vocht en kou vanuit de kruipruimte door de vloer naar boven kunnen. De bolletjes leggen een laag over de vloer van de kruipruimte waardoor de rest van het huis geen last heeft van de koude en/of vochtige onderlaag van het huis. Het is een specialistisch klusje waar je speciaal materiaal voor nodig hebt. Daarom kun je dat het beste door een expert laten uitvoeren.

Kies de juiste oplossing voor jouw huis

De juiste oplossing als je onderkant van je huis wilt isoleren hangt dus af van staat van de kruipruimte en het type vloer dat je hebt. We raden kruipruimte isolatie aan als er problemen zijn met de kruipruimte. Is deze vochtig dan sla je met bodemisolatie 2 vliegen in één klap. Je lost het vochtprobleem op en je isoleert je huis. Als dat eenmaal gedaan is hoef je niet ook nog eens de vloer te isoleren. Het mag natuurlijk wel, maar het is dubbelop zonder dat het rendement verdubbelt.

Subsidie voor kruipruimte isolatie

Zoals bij alle isolatiemaatregelen kom je met kruipruimte isolatie in aanmerking voor subsidie als je aan de juiste voorwaarden voldoet. Het bedrag van de subsidie kan wel oplopen tot een derde van het totale bedrag dat je investeert. En dat is mooi meegenomen. Om de subsidie zeker te stellen raden we je aan om een expert in te huren bij de isolatiewerkzaamheden.

Bezoek onze website voor meer informatie.