Rotterdam Wonen
Image default
Bedrijven

Glaswolplaten en geïsoleerde kantplanken: wat zijn het en hoe werken ze?

Ben je op zoek naar manieren om je huis of kantoor te isoleren? Zo ja, dan kun je overwegen om glaswol en geïsoleerde kantplanken te gebruiken als bouwmateriaal. Dit zijn twee soorten isolatiematerialen die veel worden gebruikt in gebouwen. Isolatie is belangrijk omdat het helpt voorkomen dat warmte door muren, daken en vloeren ontsnapt. Bovendien houdt het in de winter warme lucht binnen en in de zomer warme lucht buiten. Er zijn verschillende soorten isolatiematerialen, zoals glasvezel, steenwol, PIR, XPS etc.

Glaswolisolatie en geïsoleerde kantplanken zijn beide uitstekende opties voor isolatie. Beide zijn effectief in het vasthouden van warme lucht binnen en de koele lucht buiten. Ze verschillen echter in hun functies en toepassingen. Laten we ze eens bekijken.

Glaswol is een type glasvezel isolatiemateriaal dat in verschillende maten en vormen verkrijgbaar is. Het bestaat al sinds de jaren 1950 en wordt vaak gebruikt in commerciële gebouwen omdat het uitstekende thermische prestaties biedt.

Een geïsoleerde kantplank bestaat uit een houtvezelplaat verlijmd met een isolatieplaat. De kopse kanten zijn hierbij voorzien van een liplas verbinding wat voor een naadloze overgang zorgt. 

Waarom zou ik glaswol-platen en geïsoleerde kantplanken gebruiken?

Glaswol is een geweldige isolator omdat het thermische massa levert, wat betekent dat het warmte opslaat en langzaam afgeeft. Dit maakt het ideaal om warmte vast te houden in koude klimaten en af ​​te koelen in warme klimaten.

Kantplank isolatie wordt gebruikt om koudebruggen op te heffen in vloerconstructies. Het wordt meestal tussen de overgang van kozijn en metselwerk of fundering. Een kantplank is meestal samengesteld uit glasvezel, polyester of polyurethaan. Glasvezel is duurzaam en biedt goede isolerende eigenschappen. Polyester biedt een betere bescherming tegen vocht en is gemakkelijker te installeren. Polyurethaan is een synthetisch materiaal dat superieure vochtbescherming biedt en goedkoper is dan glasvezel.

Wanneer moet ik ze installeren?

Geïsoleerde kantplanken worden gebruikt als afwerking onder raam- en deurkozijnen en om schuifpuien te isoleren tegen koude temperaturen. Ze worden toegepast op de fundering of het metselwerk ter hoogte van het maaiveld. 

Hoeveel gaat het mij kosten?

Isoleren kost geld, maar levert ook weer geld op dankzij de goedkoper wordende gasrekening. Glaswol is in vergelijking met steenwol wat goedkoper. Maar ga je het vergelijken met isolatie als EPS, XPS of PIR platen dan is glaswol een minder duur alternatief en zeker geen slechte keuze. De kosten zijn grotendeels afhankelijk van de grootte en welk deel van de woning je wilt gaan isoleren, evenals het soort glaswol isolatie. De kosten per vierkante meter variëren per dikte, lambda waarde en type glaswol je kiest, namelijk platen of rollen. Glaswol platen kunnen in dikte variëren van 5 cm tot en met 15 centimeter. De prijzen lopen uiteen van een paar euro’s tot 20 euro per vierkante meter. 

Kantplank isolatie is ook te vinden in diverse maten en diktes waarbij er ook nog eens uit verschillende kleuren gekozen kan worden. De dikte bepaald met name de prijs. De hoogtes zijn over het algemeen tussen de 15 en 45 cm. Waarbij de 15 hoogte planken tussen de 15 tot 30 euro zitten en de 45 cm hoogte planken tussen de 30 tot 50 euro schommelen.